Megszólalt a katasztrófavédelem szakvizsgaügyben

Megszólalt a katasztrófavédelem szakvizsgaügyben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a lejárt tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítványok érvényesek a veszélyhelyzet ideje alatt is.

“A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időszakában a különleges szabályok alapján hivatalos okmánynak tekinthető a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szerinti tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvány is. Ez azt jelenti, hogy az újabb szakvizsga-bizonyítványok megszerzéséről a veszélyhelyzet megszűnését követően kell majd gondoskodni.” – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Lánglovagok Egyesület március 12-én hívta fel a belügyminiszter figyelmét a tűzvédelmi szakvizsgák problémájára. A témában a Belügyminisztérium össze-vissza beszélt, a katasztrófavédelem hallgatott. A március 12-től hatályos 41/2020. (III. 11.) kormányrendelet ugyan kimondta, hogy a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek, ám eddig semmilyen hivatalos tájékoztatás arra vonatkozóan nem volt, hogy ez a tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítványokra is értendő.

Mindjárt lejár a 15 nap

Az Alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetben hozott rendkívüli, törvénytől eltérő intézkedései 15 napig vannak hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja. Az Országgyűlés felhatalmazása nem történt meg, így várhatóan újabb rendelet kiadásával játsszák ki az Alaptörvényt. Ebben remélhetőleg egyértelmű lesz a tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítványok kérdése is.

Mivel a tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvány érvényességi idejét belügyminiszteri rendelet mondja ki, ezért még törvénytől eltérő intézkedésre sem lenne szükség, csak a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet módosítása például úgy, hogy a bizonyítványok érvényességét öt helyett öt és fél évben határozzák meg.

Abban a kérdésben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra sem szólalt meg, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzetben tűzvédelmi szakvizsgák tarthatók-e.

Rovat
Témakör