Áramszünetnél jól látszik a karbantartás hiánya

Áramszünetnél jól látszik a karbantartás hiánya

A biztonsági világítást, irányfényeket nem véletlenül kell meghatározott időközönként ellenőrizni, felülvizsgálni, karbantartani.

Napnyugta után röviddel áramszünet sújtotta március 28-án Budapesten, egy XI. kerületi lakópark több társasházát. Ezen középmagas épületekben a folyosón, lépcsőházban, valamint a teremgarázsban irányfény rendszer van kiépítve. Ez egyfelől mutatja a menekülés irányát, másfelől elegendő fényt ad a közlekedéshez.

Az irányfények egy része mégsem működött, illetőleg már fél óra után megadta magát, holott 60 percig megfelelő fényerővel működnie kellene. Volt, ahol hosszú folyosószakasz borult sötétségbe, vagy éppen a lépcsőházban több szinten át nem működött a lámpatest. Pedig az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint kötelező havonta üzemeltetői ellenőrzés, évente felülvizsgálat, karbantartás, a közös képviselőnek pedig kötelessége lenne a hibák javításáról gondoskodni.

Ilyen rendszereknél még az üzemeltetői ellenőrzést is érdemes tűzvédelmi szakemberre bízni, aki pontosan tudja, mit kell csinálni, felismeri a problémákat, és az ellenőrzést megfelelő módon dokumentálja.

Vajon ebben a házban ki végzi ezt a munkát, egyáltalán végzi-e valaki?

Rovat
Témakör