Menekülés rossz irányba

Menekülés rossz irányba

Nem túl megnyugtató érzés egy olyan irodaházban tartózkodni, ahol a menekülési jelek csak összezavarják az embert.

Rosszul elhelyezett irányfény egy irodaházban

Budapest, XIII. kerület. Mint a képeken látható, a lépcsőházban a lámpatest nem megfelelő oldalára került a menekülési jel. Így az irányfény a tűzgátló ajtónál a menekülési útvonalat a földszintről az első emelet felé jelzi.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint a biztonsági világítás rendszerét képező irányfényeknél havonta üzemeltetői ellenőrzés, évente felülvizsgálat, karbantartás szükséges. Nem valószínű, hogy ebben az épületben ezzel foglalkoznának, mert akkor rögtön kiderült volna a probléma. De már ott kezdődik a baj, hogy egy ilyen kivitelezést átvettek.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet szerint 30 ezertől 1 millió forintig terjed a tűzvédelmi bírság jogszabály vagy hatóság által előírt, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló miniszteri rendeletben meghatározott érintett műszaki megoldás karbantartásának, ellenőrzésének, felülvizsgálatának, a feltárt hibák igazolt javításának hiánya esetén, amennyiben az nem tartozik más tűzvédelmi bírságtétel alá. A kiszabása kötelező.

Rovat
Témakör