A szerelvényszekrények leszerelhetőségének kérdése

A tűzvédelmi hatóság tudomása, illetve engedélye nélkül vajon leszerelhetők a meglévő szerelvényszekrények a tűzcsapoknál?

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet a föld feletti tűzcsapok esetében szerelvényszekrényt már nem ír elő. De ez vajon jelentheti-e azt, hogy a meglévő szerelvényszekrények leszerelhetők, így a felülvizsgálati költségek megspórolhatók.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság OTSZ kérdések-válaszok egyben dokumentumában ez olvasható:

„A meglévő szerelvényszekrények megszüntethetőek, kivéve, ha a szerelvényszekrényeket a tűzvédelmi hatóság írta elő. Az utóbbi esetben egyedileg kell megvizsgálni és az illetékes tűzvédelmi hatósággal egyeztetni, hogy a szerelvényszekrények előírását milyen körülmény indokolta, illetve további fenntartásuk szükséges-e.”

Engedélykérés a tűzvédelmi hatóságtól

Egy társasházkezelő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordult a kérdésben, mert az általa képviselt budapesti lakóház területén több föld feletti tűzcsap található a hozzá tartozó szerelvényszekrénnyel.

Szerelvényszekrény (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Szerelvényszekrény
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

A lakóház tűzvédelmi követelményei az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 35/1996 BM rendelet alapján lettek megállapítva. A használatbavételi engedélyt a helyi önkormányzat 2009-ben adta ki. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Budai Tűzmegelőzési Régió 2007-ben kelt szakhatósági állásfoglalásában nem kötötte ki a létesítmény területén lévő föld feletti tűzcsapoknál szerelvényszekrények létesítését. A kikötést a 2007-ben kiadott építési engedély sem tartalmazta.

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 4. § (1) a) pontja alapján a föld feletti tűzcsap tűzoltóságok beavatkozásával kapcsolatos követelménynek számít, a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 1. § (2) k) pontja alapján pedig ettől való eltérést a tárgyi épületnél a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság adhat.

A 35/1996 BM rendelet a szerelvényszekrényről a 49. §-ban rendelkezik, amely fejezet címe a „tűzvédelmi berendezés létesítésére és használatára vonatkozó tűzvédelmi szabályok”. Ez alapján akár létesítési előírás is lehet, amely esetben eltérés engedélyezésénél a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 1. § (3) b) pontja alapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az illetékes.

A társasházkezelő kérte a katasztrófavédelmet, az illetékes Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vagy Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adjon engedélyt, hogy a társasház területén lévő föld feletti tűzcsapoknál szerelvényszekrényt a továbbiakban ne kelljen készenlétben tartani.

Lehetetlen célra irányult a kérelem

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az ügy érdemi vizsgálata nélkül az eljárást megszüntette, mert a kérelem lehetetlen célra irányul. Indoklásuk szerint az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletben a tűzcsap szerelvényszekrények elhelyezése nem szabályozott, ezért engedélyezési eljárás lefolytatása nem szükséges. Az igazgatóság a társasházkezelő kérésére arra nem adott választ, hogy a szerelvényszekrény létesítési, használati, vagy tűzoltóságok beavatkozásával kapcsolatos követelmények minősül.

Rovat
Témakör