Égig érő tűzcsap Helvécián

Negyedévszázados szabálytalanságra hívta fel a figyelmet a Lánglovagok Egyesület.

Szabálytalan tűzcsap Helvécián (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Szabálytalan tűzcsap Helvécián
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

Egy nagyra nőtt tűzcsap miatt fordult közérdekű bejelentéssel a Lánglovagok Egyesület a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez. Helvécián, a Berek utcában ugyanis olyan tűzcsapra bukkant a szervezet, amely a föld felett 40 centiméterrel meg volt hosszabbítva, így kifolyónyílásának középvonala 123 centiméter magasságba került.

A határ nem a csillagos ég

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet alapján a gyártói előírás szerint telepített föld feletti tűzcsapnál a felső kifolyócsonk középvonalának  a talajszinttől mérve 65 és 90 centiméter közötti magasságban kell lennie. Ez a létesítési előírás jogszabályi szinten először az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendeletben jelent meg.

A Lánglovagok Egyesület javasolta a tűzvédelmi hatóságnak, vizsgálja meg, mikor létesítették a tűzcsapot, és az akkori jogszabálynak vagy szabványnak ez a magasság megfelelt-e.

A katasztrófavédelmi kirendeltség egy hónapon belül célellenőrzést tartott a Berek utcában, és megállapították a bejelentés megalapozottságát. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a szabálytalanság megszüntetésére felszólították az „ügyfelet”.

Gyors intézkedés negyedévszázad múlva

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény alapján a településen az oltóvíznyerési lehetőségek biztosítása az önkormányzat feladata. Helvécián az üzemeltető a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában lévő BÁCSVÍZ Zrt. Mint ügyfélnek tehát nekik kellett gondoskodniuk a szabálytalanság megszüntetéséről. Ennek a kötelezettségnek rövid úton eleget is tettek, ami a tájékoztatásuk szerint 182 886 Ft költséggel járt.

Kicserélték a tűzcsapot Helvécián (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Kicserélték a tűzcsapot Helvécián
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

Balogh Zoltán vízszolgáltatási főmérnök a Lánglovagok.hu érdeklődésére közölte: az érintett tűzcsap a vízhálózattal együtt 1989-ben létesült. A munkálatokat a BÁCSVÍZ Zrt. jogelődje, az Észak Bács-Kiskun Megyei Vízmű Vállalat végezte. Balogh Zoltán állítása szerint az építés és üzembe helyezés időpontjában az előírásoknak megfelelt a tűzcsap elhelyezése.

Csakhogy az akkor érvényben lévő szabvány szerint +/- 2 centiméteres tűréssel a föld feletti tűzcsap legfelső pontjának 95 centiméter, a kifolyónyílás középvonalának 70 centiméter magasságban kellett lennie. Balogh Zoltán szerint a tűzcsap terepszinthez viszonyított magassága a tereprendezés által változott, bár arról nem tudott felvilágosítást adni, hogy ez mikor és milyen okból történt.

Az utcában lakóktól a tűzoltóportál megtudta, a közművesítés után értékesítette az önkormányzat a telkeket, ezt követően, a ’90-es években épültek sorra a családi házak. Az nehezen elképzelhető, hogy félméternyi föld csak úgy eltűnt volna.

Az biztos, a Berek utcában most egy teljesen új tűzcsap van, melynek kifolyónyílásának középvonala 84 centiméter magasságban található. Ehhez persze még egy kis kupac földet kapartak a tűzcsap tövébe, nehogy gond legyen a katasztrófavédelem utóellenőrzésén.

Rovat
Témakör