Lomokkal teli erkély Budapesten

Lomokkal teli erkély Budapesten

Nem csak saját magukat veszélyeztetik a szabálytalan tárolással a lakók.

„Az építményt, építményrészt, a szabadteret csak a rendeltetésére vonatkozó tűzvédelmi követelményeknek megfelelően szabad használni.” – írja elő az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet. Emellett a lakóépületek vonatkozóan az a szabály is van, hogy „Az épületben éghető anyag olyan mennyiségben és módon nem tárolható, a rendeltetéshez alkalomszerűen kapcsolódó tevékenységek kivételével olyan tevékenység nem folytatható, amely a rendeltetésszerű használattól eltér, tüzet vagy robbanást okozhat.”

Az erkélyek, loggiák különösen veszélyesek tűzvédelmi szempontból a lakóházakban. A lomok felhalmozása már nem nevezhető rendeltetésszerű használatnak, egy gondatlanul eldobott cigarettacsikk, netán szilveszterkor eltévedt tűzijáték miatt könnyen lángba borulhatnak az ott lévő éghető anyagok. Ilyenkor a tűz pillanatok alatt átterjedhet a lakásra.

Ha a lakásban keletkezik tűz, a lángok könnyen átterjedhetnek az erkélyre, loggiára, és onnan a nagy mennyiségben lévő lomoknak köszönhetően jóval gyorsabban terjedhet a tűz a felette lévő lakásra is.

Ezt egy budapesti, 10 emeletes panelházban is tudomásul kéne venni.

Rovat
Témakör