Tűzvédelmi baki a veszélyhelyzeti intézkedések között

Tűzvédelmi baki a veszélyhelyzeti intézkedések között

A vendéglátósok a tűzoltó felvonulási területen nem terjeszkedhetnek, csakhogy ilyen nincs is.

A Magyar Közlöny 2021. évi 63. számában, április 15-én megjelent az egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 176/2021. (IV. 15.) Korm. rendelet.

A jogszabály értelmében a hárommillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követően a vendéglátósok közterület-használati hozzájárulás megfizetése nélkül ingyenesen jogosultak a vendéglátó üzlet előtti közterületet teraszként működtetni.

A használati jogot

  • az azonos épületben lévő vendéglátó üzletek – eltérő megállapodás hiányában – vendéglátó üzletenként azonos mértékben,
  • a közúti forgalomtól elzárt terület (tér vagy sétálóutca) esetében a szemben lévő vendéglátó üzletek a terület felezővonaláig

gyakorolhatják.

A jogszabály szerint a területhasználat nem lehetséges egyebek között

  • lakó- vagy társasházba, egyéb építménybe történő ki- és bejutást, tűzcsap, forgalomirányító készülék vezérlőegysége megközelítését akadályozó módon, valamint a járdán a gyalogosok közlekedését zavaró, biztonságát veszélyeztető, a járművezetők kilátását gátoló, a közúti forgalmi jelzések felismerését akadályozó, a közút forgalmát veszélyeztető, a közművek elhelyezését, üzemeltetését, karbantartását akadályozó módon és
  • tűzoltó felvonulási területen.

Csakhogy ilyen, hogy tűzoltó felvonulási terület, nem létezik. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet tűzoltási felvonulási területet definiál akként, hogy az építmények tűzoltására, mentésre szolgáló területe, amely a beavatkozáshoz szükséges tűzoltástechnikai eszközök és a tűzoltóegységek rendeltetésszerű működésének feltételeit biztosítja.

A tűzoltási felvonulási terület ilyen néven először az MSZ 595/4-74-es szabványban jelent meg, de már az elődjének tekinthető BM TOP-5-65 ágazati szabványban is használták a felvonulási terület meghatározást. A tűzoltási felvonulási terület fejlődésével a „Középmagas panelszerkezetű lakóépületek tűzvédelmi helyzetének vizsgálata, tűzbiztonságának fejlesztési lehetőségei” című szakdolgozat részletesen foglalkozik.

A 176/2021. (IV. 15.) Korm. rendelet tehát úgy lett volna helyes, ha tűzoltási felvonulási területet írnak, sőt, szakmailag indokolt még a tűzoltási felvonulási út hozzá vétele is a tiltott területek listájához.

Rovat
Témakör