Itt a katasztrófavédelem eltitkolt állománytáblája

A katasztrófavédelmi főigazgatót bíróság kötelezte a közérdekből nyilvános adatok kiadására.

A Fővárosi Ítélőtábla döntésének hatására az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos összesítésben kiadta a 2012. április 1-jén hatályos állománytáblából a rendszeresített munkakörök megnevezését és a beosztásokhoz rendelt státusok számát.

Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselőnek megküldött adatok szerint 11 634-ből 3528 a tisztek száma, 1977 zászlós, 5606 tiszthelyettes, 431 közalkalmazott foglalkoztatására van lehetőség, 92 olyan munkavállaló mellett, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató a Jobbik országgyűlési képviselője ellen indított személyiségi jogi per kapcsán szintén arra lett kötelezve, hogy szolgáltasson a létszámra vonatkozóan adatokat. Bertha Szilvia így hozzájutott az állománytábla 2011. december 1-jei és a 2012. december 1-jei összesítéséhez.

Az állománytáblák elemzése alapján kiderült, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítását követő integrációnál országosan csökkent a vonulós tűzoltók száma, ám ez 2012 decemberére korrigálva lett. 2011-hez képest a tisztek száma 44,84%-kal emelkedett, miközben a zászlósok száma 39,49%-kal nőtt, a tiszthelyettesek száma 2,69%-kal csökkent. Mindemellett a nem hivatásos állomány 61,32%-kal kevesebb az állománytáblában. Az összlétszám 6,02%-kal nőtt.

Mennyi az annyi?

Bakondi György azt már nem közölte, hogy az állománytáblához képest valójában mennyien dolgoztak ezen beosztásokban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján közzétett, a Lánglovagok.hu által is megírt összegzésből annyi kiderült, 2013. január elején 11 719 státusból csupán 10 185 volt  betöltve. Ez 13 százalékos létszámhiányt jelent.

Egy ilyen magas létszámhiány kialakulásának több oka lehet. Visszavezethető arra, hogy a belügyminiszter és a kormány felé erős érdekérvényesítő képességgel bírt a főigazgató, és sikerült elfogadtatnia egy felültervezett állománytáblát. A létszámhiányt okozhatja még a hirtelen megnőtt fluktuáció, ami elképzelhető annak fényében, hogy a hivatásos szolgálat feltételei rendkívül kedvezőtlenül változtak, illetőleg számos jó szakembert távozni kényszerítettek. Ugyanakkor az is közrejátszhat, hogy egyszerűen nincs pénz a státusok betöltésére, pontosabban, erre nincs pénz.

Vízfejű a katasztrófavédelem?

Ha azt nézzük, hogy korábban a vonulós tűzoltók száma az összlétszám 70,3%-át tette ki, most pedig csak 68,42%-át, akkor azt mondhatjuk,  kismértékben nőtt a vízfej. Ehhez azonban hozzá kell venni, hogy a tűzoltóságok államosításával, a katasztrófavédelmi igazgatóságokkal való integrációval, és Bakondi György terjeszkedésével már ezernyi plusz feladat is hárul a tűzoltókra, olyanok, amelyeknek köze sincs a tűzmegelőzéshez, a tűzoltáshoz és műszaki mentéshez. Ezen feladatokat viszont lényegében tisztekkel végeztetik el. Lassan már azt lehet mondani, a katasztrófavédelem mindennel foglalkozik, csak azzal nem, ami igazából a feladata lenne.

Rovat
Témakör