Tisztázott kérdések a villamos biztonsági felülvizsgálat körül

Tisztázott kérdések a villamos biztonsági felülvizsgálat körül

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a lakásbérlés és a lakóépületek kapcsán foglalt állást.

Az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 1. melléklet 1.13.3. pontja így szól:

„Lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén a villamos biztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha a következő két feltétel együttesen teljesül:

a) fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és

b) 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések.”

De vajon ez a kivétel az 1.13.2. pont teljes egészére vonatkozik, vagy csak az 1.13.2. e) pontjára?

A kérdés azért fontos, mert 1.13.3. pont szerint kivételnek minősülő lakásban kell-e villamos biztonsági felülvizsgálat, ha bérbe adják vagy tulajdonosváltás történik, ahogyan azt a 1.13.2. e) pontja előírja. Amennyiben bérbeadáskor kötelező a felülvizsgálat, akkor minden egyes új bérlőnél felül kell vizsgáltatni? Akkor is, ha havonta más a bérlő?

A Lánglovagok Egyesület az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztériumtól abban a kérdésben is állásfoglalást kért, hogy az 1.13.2. e) pontja 6 évente ír elő lakóépületekben felülvizsgálatot, de ez akkor is igaz-e, ha az 1.13.2. db) pontja teljesül, ami viszont 3 évet ír elő.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparszabályozási főosztályvezetőjének válasza innen tölthető le.

Rovat
Témakör