Bűzlik a szolnoki kirendeltségvezető kirúgása

Összefüggés lehet a Bige Holding Kft.-nél zajló nyomozás és egy katasztrófavédelmi vezető távozása között.

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája – közölte a Lánglovagok.hu érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

A rendőrség és a katasztrófavédelem november 13-án szállta meg a Bige Holding Kft. tulajdonában lévő szolnoki műtrágyagyárat, még sátrakat is állítottak az elhúzódó vizsgálat miatt. Gyanús közelségben, november 15-én reggel pedig egy rövid állománygyűlést követően a Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét már civil ruhában kísérték ki a tűzoltólaktanyából. Helyére a kunszentmártoni tűzoltóparancsnok került.

Tűzvédelem és iparbiztonság

A Tószegi úton található műtrágyagyár a 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet alapján felső küszöbértékű veszélyes anyaggal foglalkozó üzemnek minősül, így a Bige Holding Kft.-nél nem csupán tűzvédelmi, hanem iparbiztonsági területen is ellát hatósági feladatokat a Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

A cég egyébként régóta jó kapcsolatot ápol a katasztrófavédelemmel, rendszeresen tartanak itt kisebb-nagyobb gyakorlatokat, 2008-ban az EU-HUROMEX egyik helyszíne volt az üzem területe, a Tisza Mentőcsoport pedig 2012-től a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság „kapcsolatrendszerére építve” itt gyakorlatozik.

A Lánglovagok.hu információi szerint az elmúlt években a katasztrófavédelem több alkalommal tartott a létesítmény területén hatósági ellenőrzést, melyek során súlyosabb szabálysértést nem tártak fel.

Tagad az OKF

A tűzoltóportál érdeklődésére Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője közölte, hogy a szolnoki kirendeltségvezető vezetői kinevezésének visszavonása semmilyen összefüggésben nincs a Bige Holding Kft. ügyével, ám az eltávolításának okát nem közölte. A helyettes szóvivő a műtrágyagyárnál folyó hatósági ellenőrzéssel kapcsolatban sem szolgált részletekkel, a rendőrséghez irányította a Lánglovagok.hu-t. Az Országos Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva viszont nem árult el többet.

Rovat
Témakör