Megoldották a tűzgátló ajtók nyitva tartását a Westendben

Megoldották a tűzgátló ajtók nyitva tartását a Westendben

A csukósínben ajtótartó elektromágnes van.

Az 1999-ben Budapesten megnyílt Westend bevásárlóközpontban a teremgarázs tűzgátló ajtajainál nem alkalmaztak ajtótartó mágnest, így a látogatók elég nagy számban nyitogatták a nyílószárnyat. Számos esetben szabálytalanul ki is támasztották az ott dolgozók az ajtókat.

A probléma megoldódott, erről a Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis érdeklődésére Kovács Péter műszaki menedzser adott tájékoztatást. Elmondása szerint megvizsgálták a technikai lehetőségét a megvalósításnak. Ha a tartómágneseket a padlón rögzítik, akkor mondjuk egy takarítógép kárt okozhat benne vagy fordítva, konzolos megoldással a mennyezetről lelógatva pedig az alacsony belmagasság miatt fejsérülést okozhatna.

Végül elektromechanikus csukássorrend-szabályzók mellett döntöttek, amik a beépített tűzjelző berendezésbe kötve automatikus működést tesznek lehetővé az alábbi elven: A tűzeseti vezérlést a tűzjelző központra csatlakozó hurokra telepített vezérlőmodulok látják el. A vezérlőmoduloknak egy önálló tűzálló hurok lett kiépítve az egyik tűzjelző központtól. A tűzgátló ajtókra telepített hidraulikus olajfékek csukósínjébe integrált ajtótartó elektromágnesek tápellátását tanúsítvánnyal rendelkező, helyileg szünetmentesített tápegységek látják el. Nyugalmi helyzetben, ha az ajtószárnyat végállásig kinyitják, a sínbe integrált elektromágnes rögzíti azt. Automatikus záródásuk tűzeseti vezérlés hatására történik, úgy, hogy a mágneseket működtető feszültséget megszakítják a tűzjelző rendszer vezérlőmoduljainak segítségével.

A vezérlés az épület bármely részéről érkező tűzjelzés esetén végrehajtódik, és a mágnesek elengednek. Egy esetleges tűzjelzést követően az ajtók ismételt rögzítése mágnessel csak abban az esetben lehetséges, amennyiben a korábbi éles tűzjelzést a kioktatott személyzet a tűzjelző rendszer központi kezelőegységén már törölte, és a rendszer alaphelyzetbe állt.

Tekintettel arra, hogy a jogszabályi előírásoknak ez a megoldás teljes mértékben megfelel, így magára a szerkezetre történő átállásra engedélyeztetési folyamat nem volt szükséges, egyedül a vezérléssel kapcsolatban történt egyeztetés, véleményeztetés a tűzvédelmi hatósággal – közölte Kovács Péter.

Rovat
Témakör