Tűzvédelmi tragikomédia az Etele Plazában

Tűzvédelmi tragikomédia az Etele Plazában

Létesítési hibák és tűzvédelmi használati szabályok megsértésének sora Budapest új bevásárlóközpontjában.

Megnyílt Budapest új, Magyarország első okosplázája Újbudán, az Etele téren. Kíváncsiak voltunk, tűzvédelmi területen esetleg milyen új mérnöki megoldások születtek, de a kommunikációért felelős Noguchi Porter Novelli szenior ügyfélképviselője izzadságcseppjeit törölgetve hárította el a megkeresésünket. A szeptember 17-i megnyitóra viszont szeretettel várta a Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázist, mint mindenki mást.

Elmentünk, megdöbbentünk.

Egyebek között hiányzó vagy rossz helyre rakott biztonsági jelek, menekülési irányok hibás jelölése, trehány módon szerelt tűzjelző kézi jelzésadók, tűzszakasz- és füstszakaszhatáron kitámasztott tűzgátló, illetve füstgátló ajtók. Egyes tűzgátló és füstgátló ajtóknál amúgy érthetetlen, hogy miért nem alkalmaztak tűzjelző jelére oldó ajtótartó mágnest, a teremgarázs és a vásárlótér közötti nagy forgalom miatt megérte volna a beruházás.

Néhány típushibán a galériában lehet szörnyülködni.

Tűzvédelmi problémák az Etele Plazában Budapesten
Tűzvédelmi problémák az Etele Plazában Budapesten + 28

Az ilyen hibák főként akkor jellezmőzek, ha a generálkivitelező megspórol egy tűzvédelmi szakembert, aki ott áll az alvállalkozók alvállalkozójának a feje felett, és nézi, mindent úgy csinálnak-e, ahogyan az a tervekben szerepel, illetőleg, ahogy kell.

Azért valami jót is említsünk, dinamikus irányfényeket is alkalmaztak, ha már egyszer okosplázáról van szó.

Rovat
Témakör