Idén már 2500 felett a lakástüzek száma

Idén már 2500 felett a lakástüzek száma

Az év első 3 hónapjában a lakóépületekben keletkezett tüzeknél 37-en vesztették életüket.

A 2022. év első negyedévében 2604 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ezeknél a tűzeseteknél 37 ember vesztette az életét, 175-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 65 év, a legfiatalabb 32, a legidősebb 102 éves volt.

A tűzoltók az égő épületekből 132 embert mentettek ki. Átlagosan 43 perc kellett ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat. A leghosszabb beavatkozás hat órán át tartott, a lakástüzek huszonhét százalékát viszont öt percen belül megfékezték az egységek. Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 1900 órára volt szükség, az égő épületekhez 5182 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 39 ezer 200 négyzetméternyi terület égett le.

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel.

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 98 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni, 44 helyen szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. Gázpalackok 125 épület oltásakor nehezítették a munkálatokat – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Rovat
Témakör