Lakástüzek mérlege 2022 első három negyedévében

Lakástüzek mérlege 2022 első három negyedévében

A legidősebb halálos áldozat 102 éves volt.

Idén szeptember végéig csaknem 5600 lakás gyulladt ki Magyarországon – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A lakástüzek következtében 443 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. Életüket 58-an vesztették.  A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 64 év, a legfiatalabb 28, a legidősebb 102 éves volt.

A tűzoltók az égő épületekből 310 embert mentettek ki. A lángok megfékezése átlagosan 40 percet vett igénybe. A leghosszabb beavatkozás 13 órán át tartott: áprilisban egy pécsi lakóház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra. A lakástüzek harmincnyolc százalékát tíz percen belül eloltották a tűzoltók. Az év első 9 hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 3737 órára volt szükség, az égő épületekhez 11 183 tűzoltógépjármű vonult. A házakban összesen 84 ezer négyzetméternyi terület égett le.

Kéményben 704 alkalommal keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. Gázpalackok jelenléte 255 esetben nehezítette a beavatkozást.

Szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat, 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 9-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Rovat
Témakör