Multifunkcionális gázpalack

Multifunkcionális gázpalack

A munkások kreativitása olykor határtalan. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy budapesti lakóház főbejáratának ajtaját PB gázpalackkal sikerült kitámasztani.

Újbudán, egy középmagas épületben a villamos hálózat felújítása zajlik. A szakik ehhez PB gázpalackos malacperzselőt is igénybe vettek. Miután már nem volt rá szükség a földszinti kukatárolóban, az ajtó kitámasztását oldották meg vele.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak – bizonyos esetben a növények kivételével – nem helyezhetők el. Előírás az is, hogy az épületek menekülésre számításba vett közlekedőin, lépcsőházaiban robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagok nem helyezhetőek el.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján az épületek menekülési útvonalain és azokkal egy légteret alkotó helyiségrészben szabálytalan tárolás miatt a tűzvédelmi hatóság kötelezően 20-500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szab ki.

Felmerül kérdésként, hogy a munkásnak vajon volt a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet által előírt tűzvédelmi szakvizsgája, és az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység feltételei írásban meg voltak határozva? A körülmények alapján nincs rá nagy esély.

Rovat
Témakör