Tűzvédelmi hatósági ellenőrzések Budapesten

Tűzvédelmi hatósági ellenőrzések Budapesten

A tűzvédelmi hatóság évente több ezer ellenőrzést hajt végre, így sem jutnak el mindenhova, ahova kellene.

A Lánglovagok Egyesület a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól közérdekűadat-igényléssel megtudta, hogy az igazgatóság és a kirendeltségei 2018-ban 3539, 2019-ben 4270, 2020-ban 2629, 2021-ben 3575, míg 2022-ben 3378 tűzvédelmi hatósági ellenőrzést hajtottak végre. Az ellenőrzések közül 2018-ban 199, 2019-ben 232, 2020-ban 132, 2021-ben 171, míg 2022-ben 260 lakóépületben valósult meg.

Elmaradt ellenőrzések sora

A katasztrófavédelmi kirendeltségek a tervszerű, megalapozott hatósági munka és a tűzvédelem folyamatos fejlesztése érdekében kötelesek kimutatást vezetni az illetékességi területen lévő létesítményekről. Az erről szóló főigazgatói intézkedés meghatározza a kimutatásba vétel szempontjait, a kimutatásba vett létesítmények, gazdálkodó szervezetek általános ellenőrzési időintervallumát.

A lakóépületekre vonatkozó statisztikából látható, hogy nem jutnak el mindenhova, ahova elvileg a belső szabályzó alapján szükség lenne. Ráadásul vannak olyan épületek, amelyeket nyilvántartásba kell venniük, de feltehetőleg ez elmaradt, mert egyáltalán nem járnak oda tűzvédelmi hatósági ellenőrzésre.

Sokszor az ellenőrzés se ér sokat

Mivel a lakóépületeknél az átfogó hatósági ellenőrzések időpontját előre bejelentik a közös képviselőnél, ezért egy-két tűzoltásszerű intézkedéssel, hirtelen elvégeztetett, mondhatni lepapírozott felülvizsgálattal, karbantartással azt a látszatot lehet kelteni, mintha minden a legnagyobb rendbe lenne a lakóépületben. Erre a problémára és lehetséges megoldására már a „Középmagas panelszerkezetű lakóépületek tűzvédelmi helyzetének vizsgálata, tűzbiztonságának fejlesztési lehetőségei” című szakdolgozat is rávilágított.

A tűzvédelmet mégsem érdemes ignorálni csak azért, mert tűzvédelmi hatósági ellenőrzésre nem kell sűrűn számítani, vagy kijátszható a katasztrófavédelem. A tűzvédelem életvédelmi kérdés, és könnyen lehet, hogy karbantartások elmulasztása miatt tűzkárnál a biztosító is joggal ki tud bújni a fizetés alól.

Rovat
Témakör