Még mindig lapulnak halonnal oltók a lakóházakban

Még mindig lapulnak halonnal oltók a lakóházakban

Az ózonkárosító oltóanyag a kritikus felhasználási célok kivételével húsz éve be van tiltva.

Az ózonréteget károsító anyagokról szóló 94/2003. (VII. 2.) Korm. rendelet kimondta, hogy a halont tartalmazó tűzvédelmi rendszerek és tűzoltó berendezések 2004. május 1-jétől csak a kritikus alkalmazási területeken egyedi engedély alapján alkalmazhatók.

A jelenlegi szabályozás alapja az ózonréteget lebontó anyagokról szóló 1005/2009/EK rendelet, amelynek VI. mellékletében vannak felsorolva a halon kritikus alkalmazási területei. Ilyen például a repülőgépeken a legénységi fülkék, a katonai szárazföldi és vízi járművekben a személyzet által használt helyiség, valamint olyan helyiség védelme, ahol fennállhat a radioaktív anyagok diszperziójának a veszélye.

A tűzvédelmi szakemberek mégis lépten nyomon bukkannak még lakóépületek pincéjében félrerakott halonnal oltó tűzoltó készülékekre, de még liftgépházakban is, ahol amúgy is van gázzal oltó tűzoltó készülék készenlétben tartására kötelezettség, aminek így nem tesznek eleget.

Klímavédelmi és tűzvédelmi bírság

A halon felhasználására vonatkozó szabályok megszegéséért a 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet szerinti klímavédelmi bírság szabható ki. Ha olyan helyen, ahol tűzoltó készülék készenlétben tartási kötelezettség van, de azt szabálytalanul halonnal oldották meg, akkor a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján 20-50 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírság jár.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság a Lánglovagok.hu érdeklődésére közölte: a Klímagáz Adatbázis honlapján a Térképes képesített vállalkozás keresőben találhatók olyan cégek, melyeknél le lehet adni a régi halonnal oltó tűzoltó készülékeket. Az adatbázis azonban csak önkéntesen regisztrált vállalkozások vannak, így nem fedi le az összes jogosult céget.

Rovat
Témakör