Pénzért adja a közérdekű adatokat a katasztrófavédelem

Egyre kínosabb helyzetbe hozza magát az OKF a túlórapénz megvonásának ügyében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) 267 145 Ft-ért hajlandó alárulni, hogy 2015-től a katasztrófavédelemnél mennyi túlóra keletkezett, és miként alakult annak pénzbeli megváltása.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szerint ha a közérdekűadat-igénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, költségtérítés kérhető.

Nehezen hihető, hogy a 2013-tól alkalmazott Szolgálat-össszeállító Rendszer (SZÖSZ) nem alkalmas az adatok kinyerésére, és az is, hogy a Belügyminisztériumnak nem szolgáltattak adatokat ebben a kérdésben. Főként azok után, hogy egy országgyűlési képviselő kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter ezt megelőzően közölte, 2018 első félévében a katasztrófavédelemnél 145 601 túlóra keletkezett, a munkaadói járulékkal és a szociális hozzájárulási adóval ennek pénzbeli megváltása 175 153 710 forintot tett ki.

Mi lesz jövőre?

Ahogy a Lánglovagok.hu beszámolt róla, amennyiben a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény jelenlegi formájában hatályban marad, 2019. január 1-jétől a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjainál a túlszolgálatot pénzben nem, csak szabadidőben lehet megváltani. Ez viszont a létszámhiány miatt súlyosan veszélyeztheti a szervezet működőképességét.

Közérdekűadat-igényléssel azt sikerült megtudni, hogy a katasztrófavédelemnél a 12 909 státuszból 2141 betöltetlen. Ez 16,6%-os hiány. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság többszöri kérés ellenére sem volt képes ezúttal úgy adatot szolgáltatni, hogy látszódjon belőle, mely beosztások hivatásosak, melyek tartoznak egyéb jogállás alá, de az kitűnik, hogy beosztott tűzoltóból és gépjárművezetőből is többre lenne szükség.

Rovat
Témakör