Csaknem 60 éves hibát is helyrehozatna a Lánglovagok Egyesület

Csaknem 60 éves hibát is helyrehozatna a Lánglovagok Egyesület

Zajlik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek felülvizsgálata.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szakmai szervezetek bevonásával az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, valamint a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek beválásvizsgálatát végzi. A Lánglovagok Egyesület 93 pontban küldött javaslatokat, észrevételeket.

Tűzoltási felvonulási terület

A tűzoltási felvonulási területek problémája 1965-ig nyúlik vissza. Az építmények tűzoltására, mentésre szolgáló területen a parkolási tilalom jelölését ugyanis csak az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet vezette be, de létesítési követelményként, így visszamenőlegesen nem kellett érvényesíteni. Az illetékes szervek hozzá nem értése, hanyagsága, nemtörődömsége miatt mára a tűzoltási felvonulási területek nagy része eltűnt, parkoló lett helyette.

A Lánglovagok Egyesület a parkolási tilalom jelölését használati szabályként vezetné be, így visszamenőlegesen is megkövetelhető lenne. Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletben ugyanakkor felhatalmazást lehetne adni, hogy az épület tulajdonosának, a közterület tulajdonosának vagy az építésügyi hatóságnak a kérelmére, a tűzvédelmi hatóság engedélyével az épület létesítéskor meghatározott tűzoltási felvonulási terület paraméterei utólagosan módosíthatók legyenek. Ez megadná a lehetőséget a tűzoltási felvonulási területek újradefiniálására úgy, hogy kompromisszumos megoldás születhessen a parkolási igénnyel.  

Száraz felszálló tűzivízvezeték

A tűzoltók által nem használt száraz felszálló tűzivízvezetékekhez való görcsös ragaszkodást is felszámolná a Lánglovagok Egyesület. Jelenleg az átalakítására van lehetőség, hogy a 6. emeleten és felette minden második szinten legyen vízkivételi pont, vagy a teljes rendszert nedves fali tűzcsappá alakítsák át. A javaslat nyitva hagyná a lehetőséget, hogy a tűzvédelmi hatóság engedélyével ellensúlyozó intézkedéssel teljesen felszámolható legyen a száraz felszálló tűzivízvezeték.

Az olyan lakóépületben, ahol legfeljebb az 5. emeletig van kiépítve a száraz felszálló tűzvízvezeték, meg kellene engedni a feltétel nélküli elbontást.

Irányfények

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírja, hogy a kívülről vagy belülről megvilágított menekülési jeleknek a használat időtartama alatt folyamatos üzeműnek kell lennie abban az épületrészben, ahol a menekülő személyek nem rendelkeznek helyismerettel. Ez teljesen indokolatlan, a létesítés és az üzemeltetés költségét jelentősen növeli, hiszen a menekülési jelek megvilágítására akkor van szükség, amikor a normál világítás nem működőképes.

A Lánglovagok Egyesület úgy véli, ahol biztonsági világítás van, ott elegendő lenne utánvilágító menekülési jelek elhelyezése, amiket szükség esetén a biztonsági világítás tartaléküzemmódban megfelelő mértékben megvilágít.

Szellőzőtisztítás

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 2020-as módosításánál ugyan a meghatározott lakóépületeknél 3 évente előírt szellőzőtisztítási kötelezettséget 4 évre növelték, de ennek a periódusnak a szükségszerűsége is megkérdőjelezhető. A szellőzőtisztítás amúgy jelentős anyagi teherrel jár.

A Lánglovagok Egyesület szerint a lakóépületeknél 5 évesre lehetne növelni a tisztítási ciklust, vagy különbséget tenni a szellőzőrendszerek között a tekintetben, hogy konyhai páraelszívók vannak-e bevezetve vagy sem. Amelyekbe nincs bevezetve, ott tűzvédelmi szempontból semmiképpen sem indokolt a 4 éves tisztítás, de talán az 5 éves sem.

Tűzgátló nyílászárók

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat legutóbbi módosításánál a füstgátló nyílászárók jelölésének szabályát a Lánglovagok Egyesület javaslata nyomán helyrerakták, a tűzgátló nyílászáróknál is volt előrelépés, de még mindig csak a tűzszakaszhatáron követelik meg az önműködő csukódás biztosítására a figyelemfelhívást, ráadásul létesítési előírásként.

A Lánglovagok Egyesület javasolja, hogy használati szabályként az önzáródási követelménnyel rendelkező tűzgátló nyílászárókat kelljen jelölni.

Tűzvédelmi jelek

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet létesítési követelményként írja elő a tűzvédelmi berendezések, eszközök jelölését, köztük a tűzjelző kézi jelzésadóét, a hő- és füstelvezető rendszer kézi működtető szerkezetét.

A Lánglovagok Egyesület azon az állásponton van, hogy a létesítés idejétől függetlenül rendkívül fontosak ezek a jelölések, ezért a használati szabályok között lenne a helye.  

A Lánglovagok Egyesület valamennyi javaslata, észrevétele itt olvasható.

Rovat
Témakör