Erdőtüzek a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Erdőtüzek a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Szibériában pusztító tüzekről készült dokumentumfilm rendezőjével is lehet beszélgetni.

A január 27-től február 4-ig tartó Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programján szerepel A szibériai Sárkány című dokumentumfilm.

Az alkotás szinopszisa szerint Szibéria északkeleti részén, Jakutföldön, 2021 nyarán a rendkívüli hőség és aszály hatalmas erdőtüzekhez vezetett, amelyek 19 millió hektárnyi területen pusztítottak. Az orosz törvények értelmében az olyan területeken, amelyet „kontroll zónának” nyilvánítanak, az orosz hatóságok a magas költségek miatt nem kötelesek harcolni az erdőtüzek ellen. Igen ám, de Észak-kelet Szibéria 80%-a „kontroll zóna”. Ezen a vidéken, a tajga szívében fekszik Shologon falva, amelyet sűrű füstfelhő borít. A fekete hamu, melyet a szél egyre távolabbra visz, riasztó hírmondó: tűzben áll az erdő, és a lángok gyorsan közelednek. Miután a kormány magukra hagyta őket, a lakosoknak össze kell fogniuk a „Sárkány” elleni küzdelemben.

A dokumentumfilm február 1-jén 20:15-től és február 2-án 17:30-tól tekinthető meg a Mammut II. bevásárlóközpont mozijában. A tervek szerint mindkét vetítés után a közönség beszélgethet Alexander Abaturov rendezővel.

Alexander Abaturov 1984-ben született Oroszországban. A Gorkij Egyetem elvégzése után újságíró lett. 2010-ben mesterdiplomát szerzett a francia Lussas-i dokumentumfilmes iskolában. 2013-ban rendezte Sleeping Souls című első dokumentumfilmjét, amelyet számos fesztiválra beválogattak, és a Cinéma du Réel fesztiválon az Institut Français díjával tüntették ki. Első egész estés dokumentumfilmjét, a The Son-t a Berlinale Forumon mutatták be, és beválogatták többek között az ArtDocFest, a Message to Men fesztivál és a Cinéma du Réel programjába.

Rovat
Témakör