Mire vigyázzunk a kigyulladt étolaj oltásánál?

A lakástüzek nagy részét a konyhában keletkezett tüzek teszik ki. A főzés közben ugyanis előfordulhat, hogy az edényben lévő étolaj, zsiradék meggyullad. A lángokat gyorsan meg lehet fékezni, de vigyázni kell, a helytelen oltás súlyos égési sérüléssel, sőt, robbanással is végződhet.

Ha az olaj begyullad, vízzel sosem szabad oltani! Az égő olajba beleöntött víz azonnal gőzzé alakul, a gőz kilöki az égő olajat az edényből, ami apró elemi részecskékre bomlik, akár 3 méter magas lángnyelvvel belobban, s olyan nagy nyomás jöhet létre, hogy az ablakok kitörnek, a falak kidőlnek. Eközben súlyos égési sérülést lehet szenvedni, a konyha berendezési tárgyai pedig meggyulladnak, s ezt a tüzet már korántsem olyan egyszerű a tűzoltók kiérkezése előtt megfékezni.

A meggyulladt olaj eloltásának a leggyorsabb és legbiztosabb módja a letakarás. Ezt fedővel vagy nedves ronggyal tehetjük meg. Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy a fedőt vagy rongyot még egy darabig hagyjuk rajta az edényen, mert egy időnek el kell telnie ahhoz, hogy az olaj több száz fok Celsiusról visszahűljön.

Rovat
Témakör