Elkészült az OTSZ módosításának tervezete

Elkészült az OTSZ módosításának tervezete

Várhatóan a jövő év második felében lép hatályba az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) október 31-én véglegesítette és felterjesztette a Belügyminisztériumba az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításának tervezetét – hangzott el a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, valamint az OKF által közösen szervezett konferencián november 21-én, Siófokon.

A tervezett módosítások között szerepel az anyagok tűzveszélyességi osztályának módosítása, az elnevezések fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyesre, mérsékelten tűzveszélyesre és nem tűzveszélyesre változhatnak. Erre a hazai szabályozás és az anyagok, keverékek osztályozásáról szóló uniós rendelet (CLP) összehangolása miatt van szükség.

Bevezethetik a passzív tárolás fogalmát, ami a tárolt anyag bontatlan, zárt, gyári csomagolásban és edényzetben vagy szállításra minősített csomagolásban és edényzetben történő tárolása, forgalmazása. A kockázati osztályba sorolásnál még nagyobb tervezői szabadságot adnának a tárolási és az ipari-mezőgazdasági alaprendeltetésnél, az épület befogadóképessége alapján a mértékadó kockázati osztályban történő ugrást pedig megszüntetnék.

A kézi tűzjelzőket tűzvédelmi jellel minden esetben meg kellene jelölni, és a hő- és füstelvezető rendszer kézi működtető szerkezeténél, valamint a beléptető rendszer vésznyitójánál is előírás lenne a biztonsági jel.

A központi szellőzőrendszerek tisztítását a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépületeknél háromról négy évre növelnék, és már nem lenne szükséges minden étteremnél félévente a tisztítás, csak a melegkonyhás vendéglátó helyeknél évente. A tűzoltó készülékeknél a közép- és teljes körű karbantartás idejét a második alkalomtól nem a gyártási időponttól számolnák, hanem – ahogyan az alapkarbantartásnál – az előző karbantartástól.

A jogszabály módosítása 3-6 hónapos notifikációs eljárás után jelenhet meg. A szakemberek a hatályba lépést a jövő év második felére jósolják.

Rovat
Témakör