Füstbe ment tervek

A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség konferenciáján tervezési és kivitelezési hibákat elemeztek.

A Minősítések és ami mögöttük van konferencia második részét Füstbe ment tervek – kié a felelősség? alcímmel szeptember 20-án rendezték meg Budapesten. A rendezvényen Lestyány Mária hazai és nemzetközi példákon mutatott be az összegyűlt tűzvédelmi és hatósági szakembereknek olyan tűzeseteket, melyek tervezési és kivitelezési hibákból adódóan vezettek tűzesethez, olykor számos halálos áldozattal járó tragédiához.

Lestyán Mária – aki egyúttal a szövetség titkára – felhívta a figyelmet, hogy nem minden építhető vagy tervezhető be, aminek van „papírja”. Ha van „papírja”, az még nem jelenti azt, hogy tűzvédelmi szempontból biztonságos. Nem csak az egyes elemeknek kell megfelelnie, a teljes komplex rendszert kell elemezni és ellenőrizni. A szakember hangsúlyozta: elengedhetetlen a rendszerelvű gondolkodás és tervezés, ami nagyban befolyásolhatja a védelmi célú aktív rendszerek működését.

Tűzvédelmi felelős műszaki vezető és műszaki ellenőr szükségessége

Mészáros János tűzvédelmi szakértő elmondta, az építési szakma szereplői sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy a szerződésükkel összefüggésben felelősek az épületek tűzvédelméért, akár kivitelezők, felelős műszaki vezetők vagy műszaki ellenőrök. A jelenlegi felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök tudása, felkészültsége és szakmai tapasztalata nem teszi lehetővé a kivitelezési folyamat és a beépítésre kerülő építési termékek, építményszerkezetek előírt tűzvédelmi jellemzőinek szükséges szintű ellenőrzését és az előírásos megfelelőség igazolását.

Mészáros János közölte: a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata törekszik arra, hogy megszülessen a „tűzvédelmi felelős műszaki vezető és műszaki ellenőr” jogosultság.

Rovat
Témakör