Előbb jön a tűz a tűzoltónál

Előbb jön a tűz a tűzoltónál

Létesítményüzemeltetés témakörében tartottak tűzvédelmi szakmai napot.

Épületüzemeltetés, létesítménygazdálkodás, társasházkezelés tűzvédelmi kérdéseiről tartottak szakmai napot Budapesten. A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége közös rendezvényének szeptember 18-án a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont adott helyet.

Lestyán Mária tűzvédelmi tervező szakmérnök, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség titkára a létesítmények üzemeltetése során a felelősség kérdését járta körbe. Felhívta a figyelmet az építtető, tulajdonos, üzemeltető, bérlő, karbantartó stb. közötti információ áramlásának fontosságára. Lestyán Mária elengedhetetlennek tartja, hogy a tulajdonos és az üzemeltető közötti szerződésben részletesen szabályozzák a tűzvédelemmel kapcsolatos információk átadásának módját.

Reiner Róbert tűzvédelmi szakértő és tervező valós példákon keresztül arra mutatott rá, hogy olyan esetekben is javasolt tűzvédelmi tervezőt bevonni, amikor nincsen hatósági eljárás, és senki nem követeli meg a jogszabályi megfelelőség igazolását. Reiner Róbert rávilágított, hogy az eltérési engedélyezési eljárás nem az abszolút „Jolly Joker” minden akadály elhárítására, jól és jót kell építeni, tűzvédelmi tervezői támogatás igénybevételével.

Seres Attila, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke a karbantartás, felülvizsgálat köréből, Adamecz Tímea a használati előírások súlyos megszegéséről hozott példákat fényképekkel illusztrálva. Adamecz Tímea kifejtette: az üzemeltetés során nem közvetlenül az előtt kell csak a szabályokat betartani, hogy jönnek a tűzoltók hatósági ellenőrzése, a tűz előbb jön.

Rovat
Témakör