Kutatás és éjjellátás hőkamerával

Elérhető áron polgárőröknek és önkéntes tűzoltóknak is jó szolgálatot tesz a Seek Reveal XR FastFrame hőkamera.

Seek Reveal XR FastFrame hőkamera felvétele

A hivatásos tűzoltók Budapesten már a 1990-es évek közepén elkezdték használni a professzionális hőképkamerákat, hétköznapi nevükön hőkamerákat. Elsősorban tűzeseteknél a felforrósodott felületek felkutatására, valamint a füstben tájékozódásra és bajba jutott ember keresésére kezdték alkalmazni. A technológia persze szélesebb körben használatos, és ma már a hétköznapunk részévé is válhat. A Lánglovagok.hu a Vizuátor Kft. jóvoltából a Seek Reveal XR FastFrame hőkamerát tesztelte.

Működési elv

A hagyományos éjjellátó a látható és a láthatóhoz közeli infravörös fényt érzékeli. A készülék a minimális mennyiségű fényt erősíti fel, alakítja képpé. Ebből adódóan az erős fényre érzékeny, a készüléket tönkreteszi, így nappal nem alkalmazható.

Ezzel szemben a hőkamera működési elve azon alapul, hogy minden, aminek hőmérséklete az abszolút nulla fok (-273,15°C) felett van, infravörös sugárzást bocsát ki magából. A berendezés a hőt érzékeli, és jeleníti meg kép formájában. Nem függ tehát a fénytől, nappal és éjszaka egyaránt használható. Ne lepődjön azonban meg senki azon, hogy látja a tükörképét, még az autóüvegben is.

A készülék

A Seek Reveal XR FastFrame 12,7x6x3 centiméteres, és mindössze 177 gramm. Alakjából és súlyából adódóan leginkább egy kézi GPS készülékre hasonlít. Egy csuklópánt jár hozzá, amit praktikusabb hosszabb nyakpántra cserélni. A beépített akkumulátorhoz töltő nem az alapfelszereltség része. A FamilyGuard nyomkövetőknél használt 5V – 500mAh adapter megfelel hozzá, hiányában a számítógép USB portján át tölthető.

A hőérzékelő (bolométer) 206×156-os pixeles, melynek képe 2,4” átmérőjű, 240×320 pixel felbontású kijelzőn jelenik meg. Hét szűrő közül lehet választani, elnevezésében a szerint, hogy a magasabb hőmérsékletet milyen színnel jelenjen meg. Leginkább a fekete az, ami jól érzékelhetően megjeleníti az emberi alakokat. A készülék a hőképet microSD kártyára PNG formátumban, 231×306 pixel méretben menti.

Seek Reveal XR FastFrame hőkamera felvétele

A gyári adat szerint a hőmérséklet érzékelése -40°C – 330°C-ig terjed, az észlelési távolság 274 méter. A Lánglovagok.hu tesztje alapján a fél kilométerre lévő épületek is jól kirajzolódnak, de még a felhőket is látni lehet vele. A 20°-os látószögű kamera és a felbontás azonban a személykeresést biztonsággal legfeljebb 50-100 méter távolságra teszi lehetővé.

A készülékbe állítható fényerővel egy 300 lumenes LED fényforrást is beépítettek. A fénysugarával nagyobb terület bevilágítása alkalmas.

Felhasználási területek

Mivel a működési hőmérséklet 65°C-ig garantált, tűzbe nem lehet menni vele – persze nem is erre szánták – , de a készülék számos helyzetben alkalmazható az önkéntes tűzoltók számára. Például kívülről egy kigyulladt épület vizsgálata, gázpalack hőmérsékletének ellenőrzése, sötétben, romok között kutatás.

A polgárőröknek is jó szolgálatot tehet a bűnmegelőzés terén, hiszen észrevétlenül, könnyűszerrel kiszúrhatók vele a sötétben leskelődő alakok, de még azok is, akik az éj leple alatt a villamos távvezetékének eltulajdonítására készülnek. Eltűnt személyek keresésénél szintén jól alkalmazható.

Összegzés

A Vizuátor Kft. a Seek Reveal XR FastFrame hőkamerát 117 323 Ft + áfa áron kezdte forgalmazni, ami rendkívül jó ár-érték arányt eredményez. Ipari felhasználásra nem alkalmas, de polgárőrök és önkéntes tűzoltók kiválóan tudják alkalmazni a munkájuk során.

Rovat
Témakör