Lánglovagok segélykiáltása

Minden eddiginél nagyobb összefogás nélkül nem megy tovább, és nem éli meg a 15. születésnapját a tűzoltóportál.

Idén április 26-án ünnepli alapításának 15. évfordulóját a Lánglovagok.hu. Vagy nem. Az új Polgári Törvénykönyv (PTK) jelentős akadályt gördített a tűzoltóportál további létezése elé.

Miután az oldal egy komoly programozási háttérrel a professzionális internetes újságok sorába lépett, egyre inkább jelentkeztek olyan költségek, főként informatikai területen, melyek társadalmi munkával nem voltak kiválthatók. Hogy a kiadásokat reklámbevételekkel fedezni tudjuk, szükségessé vált a szervezeti háttér megteremtésére.

A Lánglovagok.hu hiába nem a pénzről szól (ezt sokan a mai napig nem értik meg), non-profit szervezet nem alkalmas a működtetésre, így 2008-ban egy korlátolt felelősségű társaság alapítása mellett döntöttünk. Csakhogy a PTK változása miatt 2016. március 15-ig a jelenlegi 600 ezer forintos törzstőkénket fel kell emelni 3 millió forintra.

Az elmúlt évben mindent megtettünk, hogy a költségeket lefaragjuk, és gőzerővel kutattuk fel a potenciális hirdetőket, hogy minél nagyobb bevételre tegyünk szert, mert az úgynevezett eredménytartalék a kötelező törzstőkeemelésre is fordítható. A rezsicsökkentésnek persze komoly ára volt, a fejlesztések leálltak, így már nem tudtunk lépést tartani az internet fejlődésével, mind megjelenésben, mind tartalomban maradéktalanul megfelelni az olvasóink új, jogos igényeinek.

Közösséget teremtett

A Lánglovagok nemzetközileg is egyedülálló oldalnak számít. A tűzesetekről és balesetekről szóló részletes beszámolók nem csupán „hírek”, komoly tűz- és baleset-megelőzési hatással bírnak. A kulcsszavazott képes adatbázisa a tematikájában a világon egyedülállónak számít. Jó érzéssel tölti el az embert, amikor a megjelent fotók egyetemi oktatási anyagokból, szakdolgozatokból vagy éppen munkahelyi tűzvédelmi oktatások anyagaiból köszönnek vissza.

A Lánglovagok egyúttal a tűzoltók utolsó bástyája, egy olyan független oldal, amely nem egyes emberek, vezetők, politikusok célját szolgálja, hanem a tűzoltó hivatást és a társadalmat. De mindezeknél is fontosabbat köszönhetünk neki: közösséget teremtett, amelynek az alapja a tűzvédelem iránti elhivatottság és a tűzoltók iránti tisztelet.

Hogyan tovább?

Most az olvasóinkon múlik a folytatás. Amennyiben egy hónap alatt sikerül a hiányzó kétmillió forintot közös erővel előteremteni, lesz tovább. Gondoljunk csak bele, ha ezer olvasónk csupán nettó kétezer forinttal járul hozzá a működéshez, mindössze egy alkalommal. Ennél jóval többen mondhatják magukat a törzsolvasónknak.

Aki úgy gondolja, hogy folytassuk, annak annyit kell tennie, hogy a zárójelben lévő űrlapok egyikének (magánszemélyek és egyéni vállalkozások; szervezetek) kitöltésével 2016. február 15-ig jelzi a támogatási szándékát, majd a kapott instrukciók alapján átutalja az összeget. A megmentőink a Lánglovagok.hu tiszteletbeli tulajdonosa címet igazoló elektronikus oklevelet kapnak, és támogatóként feltüntetjük őket a Lánglovagokon.

Aki legalább legalább nettó 25 ezer forinttal szponzorálja a tűzoltóportált, bronz, legalább nettó 50 ezer forint esetében ezüst, nettó 100 ezer forinttól arany fokozatú támogatónak minősül.

Az így beérkezett támogatásokat az eredménytartalékba helyezzük, és a törzstőke emelésére fordítjuk.

Hiszünk benne, hogy közös erővel április 26-án megünnepelhetjük a tűzoltóportál 15 éves fennállását, és a támogatásokkal lehetőség nyílik az oldal megújulására is.

Rovat