Gázkészülékek otthon

Amikor elfogyasztunk egy tál forró levest, a hideg elől jól befűtünk a lakásba, vagy a bacilusok támadását érezve beleülünk egy kádnyi meleg vízbe, nem foglalkozunk a mivel és hogyan kérdésekkel. Automatikusan begyújtunk a konvektorba, lángra lobbantjuk a tűzhely rózsáját, vagy megnyitjuk a vízcsapot. A gáz és a technika vívmányai segítenek nekünk abban, hogy a legrövidebb időn belül és a egyszerűbben megtehessük az előbbieket.

A szállítás és tárolás közben kordában tartott földgáz, vagy PB-gáz egy lépésre van mindennapjainktól. Szó szerint! Tőlünk, fogyasztóktól függ a felhasználás „végeredménye”. Szerencsére a végeredmény többnyire az átlagos hétköznapok szürkeségébe vész. Ha nem, ott mindig tragédia kíséri az eseményeket…

A következőkben összefoglaljuk azokat a biztonságos használatra, üzemeltetésre vonatkozó szabályokat, melyek a gázszolgáltatók és a józan ész által diktált tanácsok, ám néha próbára tesszük ezek igazságát. A próbára tétel legtöbbször a karbantartás hiánya miatt bekövetkező, vagy az elöregedett vezeték, berendezés műszaki meghibásodásból adódó gázszivárgás. Az ilyen szivárgós esetekben többnyire elmarad a nagy durranás, mert a gázszagra oly érzékeny nózink gáz esetén azonnal beindítja az alarm reakciót, menekülést és/vagy intézkedési kényszert kiváltva ezzel.

A gázszagról jut eszembe az a megtörtént eset, amikor egy fél lakótelep tárcsázta a 105-ös segélykérő számot, nagyon erős gázszagot jelezve. A menekülési kényszer ebben az esetben működött, az éjjeli időpont ellenére, félelmükben rengetegen hagyták el lakásaikat, az utcán keresve biztonságosabbnak vélt környezetet. A poén – mert azzal végződött a történet – a következő: a közelben parkolt egy tartálykocsi, melynek tartályaiban tömény ETIL-MERKAPTÁN volt…

…mivel a földgáznak és a PB-gáznak nincsen se szaga, se színe, meg kellett oldani, hogy műszerek nélkül is, pusztán érzékszervünk által érzékelni tudjuk, ha a környezet levegőjébe jut, felhívva a figyelmet a robbanásveszélyre. A megoldás az etilén-merkaptán, egy teljesen ártalmatlan illatosító gáz, melynek jellegzetes és nagyon büdös szaga, gáz-szaga van.

A robbanásveszély lehetőségét nem szabad alábecsülni! A levegőbe jutó gáz azzal robbanóképes elegyet képezve csak egy gyújtóforrásra vár. Az a minimális gázmennyiség, amely a környezet levegőjével elkeveredve már robbanni képes, az alsó robbanási határérték. A vezetékes földgáz esetén ez az érték úgy 5%, míg a PB-gáz esetén jóval kevesebb, kb. 1,5%! Ez azt jelenti, hogy egy 10 légköbméter űrtartalmú helyiségben legkevesebb 500 liter földgáz vagy 150 liter PB-gáz jelenléte elegendő a robbanásveszélyhez.
A földgáz és a PB-gáz nem mérgező, toxikus hatásuk nincsen, viszont tömény jelenlétük esetén a kiszorító hatás elve alapján előbb oxigénhiányt okoznak, végső esetben pedig fulladást.

Akár vezetékes földgázt, akár PB-gázt használunk otthonunkban, mindkettőre egyformán vonatkoznak a szabályok. A palackban tárolt PB gáz használata kicsit több önállóságot igényel a felhasználó részéről (palackcsere, – tárolás, – szállítás és -tömítettség-ellenőrzés), ezzel magában rejtve némileg nagyobb kockázatot is.

Ha új gázkészüléket szeretnénk beüzemelni, vagy régebbi – már meglévő – készüléken kell javítási, karbantartási munkát végezni, ezeket minden esetben csak a gázszolgáltatónál regisztrált és szakképzett szakember végezheti!

Kerüljük a saját kezűleg végzett gázszerelési munkákat!

A saját kezű szerelés alól talán csak a PB-gázzal üzemelő berendezések esetében a palackcsere az egyetlen kivétel, bár sokaknak ez a művelet is problémát okozhat.

Ma már csak olyan gázkészülékeket lehet vásárolni, melyek égésbiztosítóval vannak ellátva. Ha mondjuk a tűzhelyen üzemelő gázrózsa lángját elfújja, eloltja a huzat, az égésbiztosító pár pillanat múlva reteszeli a kiáramló gáz útját, megszűnik az elégetlen gáz légtérbe áramlása.

Sajnos még rengeteg olyan régi készülék van használatban, melyben még nincs ez a fontos biztonsági berendezés. Ezek üzemeltetése fokozott odafigyelést, kontrollt igényelnek.

A gázüzemű berendezésekben csak pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. Ezek csak gázszerelvény-szakboltokban vásárolhatók meg, de a legbiztonságosabb, ha probléma esetén szakemberre bízzuk a javítást, beszerzést.

A földgáz könnyebb a levegőnél, míg a PB-gáz nehezebb. Éppen ezért a környezetbe kiszivárgó PB gáz a talajszinten vagy a terület legmélyebb pontján gyűlik össze. Egyes biztonságtechnikai szakboltokban kaphatóak a háztartásokban is használható gázdetektáló eszközök és automatikus szellőztető berendezések.

Alapszabály, hogy gázszag, vagy hallható gázszivárgás, gázömlés esetén
1: azonnal el kell zárni a gázfőcsapot, illetve a palackszelepet,
2: áramtalanítsunk a villanyóránál,
3: az összes nyílászáró kinyitásával ki szellőztessük ki a helyiségeket, lakást,
4: értesítsük a gázszolgáltatót és/vagy a tűzoltóságot a 105-ös telefonszámon.

A PB-palackokról:

Anyaguk alumínium, űrtartalmuk típustól függően 4,85-52 liter között változik. A bennük tárolt gáz a propán-bután. A kibányászott földgázból a megfelelő eljárásokkal kivonják a propánt és a butánt, melyek már kis nyomáson cseppfolyós állapotba kerülnek, így palackban tárolva nagyon jó tüzelőanyagok. A tárolási nyomás 5-10 bar. Fontos, hogy a palackból a gázkivétel csak és kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő egységen (reduktoron) keresztül történhet!

Az is lényeges, hogy a palackot távol kell tartani mindenféle sugárzó hőtől. A PB-gáz térfogata hő hatására hirtelen növekszik meg: 1oC hőmérséklet-emelkedés 7 bar nyomásemelkedést jelent.

Palackcsere közben ne dohányozzunk, ne üzemeltessünk más nyílt lángú készüléket! Csere után, vagy ha gázszivárgás gyanúja merül fel, magunk is elvégezhetjük a tömítettségvizsgálatot a tömlő és a palack csatlakozási pontjánál. Ezt a vizsgálatot szappanos, vagy ultrás oldattal végezzük, a csatlakozási helyet bekenve a szivárgás helyén bugyborékolni, szörcsögni fog a kiáramló gáz. Sajnos történt olyan eset, amikor a gázszivárgás helyét gyertyaláng segítségével akarták megkeresni. Sikerült… A ház felrobbant, az illető megégett.

SOHA ne próbáljuk nyílt lánggal, vagy más gyúlékony eszközzel megkeresni a gázszivárgás helyét!

Ha hosszabb időre elhagyjuk a lakást, zárjuk el a gázvezeték főelzáró csapját. Amennyiben befejeztük a PB-üzemű berendezés használatát, zárjuk el a palack szelepét. Ha hosszabb ideig nem is kívánjuk használni, szereljük le a nyomáscsökkentőt, és a szelepnyílásra helyezzük fel a kék biztonsági kupakot.

A gázkészülékek használatával kapcsolatban meg kell említeni további két fontos tényezőt is. Az egyik az égéstermékek elvezetése, a másik a levegő utánpótlása.

A gáz égéstermékei mérgező elemeket tartalmaznak, tehát nagyon fontos a kéménybe kötött gázkészülék esetében a kémény rendszeres ellenőrzése és karbantartása. Ellenkező esetben a visszaáramló égéstermékek halálos mérgezést okozhatnak!

Egy fali vízmelegítő átlagos fogyasztása kb. 3 m3 gáz óránként. Egy ilyen készülék biztonságos üzemeléséhez – ami magában foglalja a tökéletes égéshez és az egészséges emberi tartózkodáshoz szükséges mennyiséget is – a felhasznált gázmennyiség 20-szorosának megfelelő friss levegő mennyiség szükséges. A manapság elterjedt majdnem tökéletes légzárású ajtók és ablakok ekkora mennyiségű levegőt nem engednek be! Gázkészüléket üzemelő helyiségben az ilyen típusú nyílászárók alkalmazása szintén balesetveszélyes

Nyílt lángú gázkészülék használata közben és után gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről, szellőztetésről.

A gázhasználat „veszélyes üzem”, de félni sem kell tőle. Ha ismerjük a gáz tulajdonságaiból fakadó veszélyeket, a használatára vonatkozó szabályokat és vészhelyzeti teendőket, biztos, hogy életünk békés segítője marad.

Rovat
Témakör