Gázos változások a tűzoltó készülékeknél

Gázos változások a tűzoltó készülékeknél

Kimondottan a kazán miatt már nem kell tűzoltó készülék, de a gázmérőknél kiterjesztették a készenlétben tartási kötelezettséget.

A gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról szóló 11/2013. (III. 21.) NGM rendeletet március 14-én váltotta a 3/2020. (I. 13.) ITM rendelet.  A tűzoltó készülékek vonatkozásában a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet jogalkotási hibájáról korábban beszámoltunk. Az új jogszabály most egy új helyzetet eredményezett.

A kazán már nem ok a tűzoltó készülékre

Az 11/2013. (III. 21.) NGM rendeletet 1. melléklet 4.2.6.7. pontjában még előírták a tűzoltó készüléket a helyiség légterétől független égési levegő ellátású és égéstermék-elvezetésű, „C” típusú 140 kW alatti egység-hőterhelésű vagy 1400 kW alatti együttes hőterhelésű gázfogyasztó készülékeknél. A 11/2013. (III. 21.) NGM rendeletben erre vonatkozó kötelezettség nincs.

A Lánglovagok Egyesület az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) fordult, hogy a lakóépületek kazánházában bármilyen más jogszabály alapján kötelező-e a továbbiakban a tűzoltó készülék készenlétben tartása. Az OKF válasza szerint egy lakóházban a kazánház a lakófunkcióhoz kapcsolódik, így az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 204. § (4) bekezdése alapján nincs kötelezettség tűzoltó készülék készenlétben tartására.

Tűzoltó készülék a mérőhelyiségben

A 11/2013. (III. 21.) NGM rendeletben a 100 m3/h-nál nagyobb névleges térfogatáramú membrános (lemezházas) gázmérők esetében volt előírás a tűzoltó készülék. A 3/2020. (I. 13.) ITM rendeletnél már mindegy, hogy milyen típus a gázmérő, mindegyikhez szükséges tűzoltó készülék, ha külön mérőhelyiségben van.

A jogszabály így fogalmaz: „A külön mérőhelyiség bejáratánál figyelmeztető táblát kell elhelyezni, és 1 db 55A, 233B, C oltási teljesítményű tűzoltó készüléket kell a mérőhelyiség bejáratához közel, jól látható és hozzáférhető helyen falhoz rögzített állapotban készenlétben tartani.”

Az, hogy mire kell figyelmeztetni egy olyan helyiségben, ahol nincs robbanásveszély, nincs robbanásveszélyes anyag tárolása, a jogszabályból nem derül ki, és az OKF sem reagált erre a kérdésre. Az előző rendeletben jogalkotási hiba folytán még úgy volt, hogy a tűzveszélyességi osztályt jelölő figyelmeztető táblát kell elhelyezni.

A Lánglovagok Egyesület szerint sokkal egyértelműbb és életszerűbb lenne a mostani szabályozás, ha a bejáraton helyiség rendeltetésére utaló felirat (pl.: gázfogadó, gázmérő) elhelyezését követelnék meg.

Rovat
Témakör