A dohányzásról tűzvédelmi szempontból

A keletkezési okok közül (40%) magasan kiemelkedik a dohányzás és ezen belül az ágyban történő dohányzás.

Az alkoholos befolyásoltságról nem rendelkezünk adattal, de az esetek túlnyomó részében ittas emberek a tragédia okozói.

A tűzhalált szenvedettek többsége a társadalom hátrányos helyzetű tagjaiból kerül ki. Sok közülük az egyedülálló nyugdíjas, mozgásában korlátozott, gondozásra szoruló személy. Általában rossz lakáskörülmények között élnek, alacsony a jövedelmük és az iskolázottságuk.

Ezt a homogénnek egyáltalán nem nevezhető réteget a tűzvédelmi propaganda eddig használt eszközeivel általában nem lehet elérni.

A dohányzásról, mint egyik leggyakoribb keletkezési okról elmondható, hogy nagy hagyománya van Magyarországon. A kezdeti tiltás ellenére a XVI. század második felétől rohamosan terjedt hazánkban is.

A dohányzás – még ha oly káros is az egészségre – végső soron magánügy, ha nem zavarja környezetünket. A mérgező füst azon kívül, hogy roncsolja a tüdőt, szennyezi a levegőt, magában hordozza a pusztító tűz keletkezésének lehetőségét is. Kevesen gondolnak arra, hogy a dohány izzó parazsa 800 C° hőmérsékletű, így lángra lobbanthatja a könnyen gyulladó anyagokat.

Ha már dohányzunk, ne gyújtsunk rá olyan helyen, ahol tilos és erre felirat is figyelmeztet.

Ne gyújtsunk rá padláson, pincében, tűzveszélyes anyagok közelében, erdőben és beérett gabonatáblák közelében. És ami a legfontosabb ágyban sohase dohányozzunk! Az izzó, mérgező füsttel égő ágynemű szén-monoxid mérgezést okoz, az „áldozatjelölt” már nem is érzékeli, hogy körülötte lángol a szoba, és valódi áldozattá válik.

Az ágyban történő dohányzásnál minden haláleset úgy kezdődik, hogy először a ruha, vagy az ágynemű gyullad meg, majd a matrac, végül a kárpitozott bútor, amelyen az áldozat a tűz kialakulásakor feküdt.

Ne dobjon el senki égő, parázsló gyufát, cigarettát, hiszen mindkettő tüzet is okozhat. A hamu, a cigerettavég vagy a pipa elégett maradéka hamutálba való és nem a környezetbe, szemetes, vagy papírkosárba.

Ha valakinek a lakóház emeleti erkélyén támad kedve cigarettázni a gyufát, a csikket ne dobja le, mert azzal tüzet okozhat az alsóbb szintek lakásaiban.

Gépkocsiban menet közben ne dohányozzon, álljon meg és úgy gyújtson rá, így bizonyára élvezetesebb és veszélytelenebb e káros szenvedélye.

Tanácsok röviden és tömören:

  • álmosan ne dohányozzon, ágyban pedig soha, használjon nagy, széles éghetetlen anyagból készült hamutartót,
  • ne dohányozzon alkohol vagy gyógyszer hatása alatt,
  • nyomja el cigarettáját a dohányzás befejezése után,
  • a hamutartót csak teljesen kihűlt állapotban ürítse ki.

Gondolja meg! Ennyi tennivaló után nem lenne-e olcsóbb és egészségesebb leszokni a dohányzásról?

Rovat
Témakör