Család és tűzoltóság

A tűzoltók a problémáikat jellemzően a kollégákkal vitatják meg és nem viszik haza, bár vannak esetek, amiket muszáj hazavinni. Sokszor sajnos nem ad igazi megnyugvást a probléma hazavitele, mivel a család kívülállóként kevésbé tudja beleélni magát a káresetek sokféleségébe, ráadásul féltik is a beavatkozót. Sokan meg akarják kímélni az otthoniakat bizonyos élményektől még akkor is, ha azok csak másodlagosak lennének.

A 24/48 órás munkarend miatt a tűzoltók minden harmadik napot távol töltik a családjuktól. A jelenlétük és hiányuk váltakozása jelentős változást idéz elő a családi kötelékben: a szabályokban és szerepekben, a kapcsolatok mintájában is kettősséghez vezethet. A család rendszerint két különböző szabályrendszert alkot: egyet a tűzoltó jelenlétében, egyet a távollétében. Nehéz feladat megtalálnia a helyét egy olyan háztartásban, amely nélküle is működik. A feleségek elmondásaik szerint gyakran úgy érzik, egyedül nevelik a gyerek(ek)et, hiszen az apjuk vagy a tűzoltóság vagy a másodállás miatt nagyon kevés időt tud velük tölteni. Ez a hiány főleg hétvégén, ünnepnapokon jelentős.

A feleségek megszokják, hogy mentálisan és érzelmileg is jobban kifizetődő számukra, ha megtanulnak nem számítani a férjükre. Továbbá azt is elfogadják, hogy sok olyan kolléga van, aki mindent tud az életükről, hiszen a bajtársak előtt nincsenek titkok.

Nehezíti a társasági életet, hogy találkozások, programok civil párokkal nehezen összeegyeztethetőek, míg tűzoltópárokkal könnyebben. Ezt az összetartást erősítik (az akár családos szintű) a közös programok, ünnepélyek, megemlékezések a szervezeten belül.

Rovat
Témakör