Újraindulhat az önálló tűzvédelmi mérnök képzés

Újraindulhat az önálló tűzvédelmi mérnök képzés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az alapképzés 4 évig tartana.

Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig címmel tudományos konferenciát tartottak április 10-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Az NKE, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség által szervezett rendezvényen Vass Gyula tű. ezredes, az NKE Katasztrófavédelmi Intézet igazgatója tájékoztatta a résztvevőket, hogy zajlik az NKE tűzvédelmi mérnök BSc és MSc szak elindításának előkészítése.

Az önálló szak a magyar felsőoktatásban több mint 10 éve szűnt meg, helyette tűzvédelmi szakmérnöki képzés van a bolognai rendszerben. A gazdasági szereplők, a szakmai szervezetek és a katasztrófavédelem tapasztalatai, véleménye alapján azonban szükség van a tűzvédelmi mérnökök alap- és mesterképzésére. A NSc az NKE-n 8 félévig tartana.

Vass Gyula a Katasztrófavédelmi Intézet tervezet fejlesztéséről szintén beszámolt. Kollégium, tűzvédelmi laboratórium, 4 szerállásos gyakorló őrs, mászóház és tűzszimulációs gyakorlópálya is épülne.

Jelenlegi szakmérnöki képzések

Tűzvédelmi szakmérnöknek jelenleg a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Nyíregyházi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen és a Szent István Egyetemen lehet tanulni. A részvétel feltétele az adott oktatási intézmény által meghatározott legalább alapképzésben (vagy a korábbi képzési rendszer szerinti főiskolai képzésben) szerzett mérnök szakképzettség.

Rovat
Témakör