Tűzvédelem 2022-ben a Lánglovagokon

Tűzvédelem 2022-ben a Lánglovagokon

Áttekintjük az elmúlt esztendő történéseit.

A 2022. év legfontosabb tűzvédelmi eseménye az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet újbóli módosításának hatálybalépése volt. Az OTSZ 5.2 az üzemeltetésben is hozott némi változást, a használati szabályok átfogó reformja azonban elmaradt, de legalább sikerült a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálata résznél az eddiginél is nagyobb zavart okozni.

Az OTSZ 5.2-höz igazították a Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket is, a tűzoltó készülék tűzvédelmi üzemeltetési napló tekintetében nem osztatlan sikerrel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) már januárban sem remekelt, a jogszabályi előírás ellenére kéthetes csúszással indult Integrált Hatósági Rendszer ezer sebből vérzett, és vérzik a mai napig. Persze odafenn elégedettek magukkal, és ez a lényeg.

Az OKF, mint illetékes tűzvédelmi hatóság Budapesten a 3-as metró vonalának felújításánál is hozta a formáját. A milliárdos projektben mindenki átsiklott afelett, hogy valójában a beépített tűzjelző berendezés kézi jelzésadónak mi a tűzvédelmi jele. Persze önvizsgálatra az OKF e téren is képtelen volt, így jelenleg is egy Magyarországon sosem érvényes, ma már hatályon kívüli német szabvány biztonsági jelét alkalmazzák a metróban.

Budapesten az eltűnt tűzoltási felvonulási területek problémájában sem történt előrelépés, a főpolgármester továbbra is a tűzzel játszik. Újbudán pedig odáig jutottak, hogy fizető parkoló lett a tűzoltási felvonulási terület helyén. Az önkormányzati bevétel mégiscsak fontosabb az életvédelemnél. Tiszaújvárosban azért számít a tűzoltási felvonulási terület.

Arra meg már igazán nincsenek szavak, hogy tűztávolságon belüli tárolásra vonatkozó szabályok ide vagy oda, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség elmarasztaló határozatát a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megváltoztatta, mert úgy gondolták, egy hőszigetelt panelház homlokzata elé közvetlenül, az ablakok alá nyugodtan lehet rakni a műanyag kukákat, hogy ott gyűjtsék a lakók a szelektív hulladékokat. Majd erre bőszen bólogatott az OKF is, és a Belügyminisztérium sem rakta helyre őket.

November végére a katasztrófavédelem adóssága 3 milliárd fölé emelkedett. A tűzoltólaktanyákban a fűtést korlátozták, a vonatkozó kormányrendelet alapján 18 Celsius-fokban maximalizálták a fűtéssel elérhető hőmérsékletet.

Saját kérelmére, közös megegyezéssel megszűnt Kovács Ferenc tű. dandártábornok, Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgató hivatásos szolgálati jogviszonya. Egri Gyula, Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató nyugdíjba vonult, de előtte azért kinevezték tűzoltó dandártábornoknak.

A lakóépületekben is zajlott az élet, egy újbudai társasházban taxi parkolt le a tűzgátló tolókapu csukódási vonalába. Szintén a XI. kerületben egy társasházkezelő magasról tett arra, hogy a tűzgátló ajtó törött kilincse ki legyen cserélve. A „díjnyertes” is Újbudáról került ki, a panelház tetőátjárójának ajtaját lekötözte, a közlekedőn pedig spárgát feszített ki.

Azért jó dolgok is történtek a 2022-es esztendőben, egy budapesti panelházban a strangfelújításnál gondoltak a tűzgátló lezárásra, Újbudán tűzoltóautós mászókát raktak egy óvoda játszóudvarára, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen pedig elindult a tűzvédelmi mérnök képzés, amely szak a magyar felsőoktatásban a 2000-es években szűnt meg, és lett helyette tűzvédelmi szakmérnöki képzés.

Rovat
Témakör