Villamos biztonsági felülvizsgálat változása az OTSZ 5.2-vel

Villamos biztonsági felülvizsgálat változása az OTSZ 5.2-vel

Egy apró, ám jelentős kihatású módosítás kapcsán felmerült kérdést tisztázunk.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet június 13-án hatályba lépő módosításával (OTSZ 5.2) a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálata résznél, a 277. § (1) bekezdéséből kikerül „ha jogszabály másként nem rendelkezik” szövegrész.

Ez újabb helyzetet teremtett, tekintettel arra, hogy a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzatot tartalmazó 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 2020. július 31-től bevezette a villamos biztonsági felülvizsgálatot, ami magában foglalja a villamos berendezés áramütés elleni védelmének és az általános szabványos állapotának (tűzvédelmi jellegű) vizsgálatát. Az NGM rendelet azonban konkrétan meghatározza a villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzésének periódusát, részint más logika mentén, mint az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet.

Melyik időintervallum alkalmazandó?

A helyzet tisztázására a Magyar Elektrotechnikai Egyesülethez (MEE) fordultunk, melynek Épületvillamossági és Biztonsági Szakosztály Villamos Biztonsági Munkabizottság Operatív Csoportja válaszolt. A MEE közölte, hogy a villamos biztonságtechnika szakterületét eddig is számos jogszabály, és több hatóság szabályozta. Sajnos ezek az előírások nem koherensek, számos esetben eltérő követelményeket írnak elő.

Az elektrotechnikai egyesület felhívta a figyelmet, jogilag egy felülvizsgálat van, egy minősítő irat készül, és egyetlen gyakorisága van. Ennek megfelelően mindig a szigorúbb szabályozás alapján kell meghatározni a felülvizsgálat gyakoriságát.

A katasztrófavédelem nem lát az OTSZ-en túl

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Lánglovagok Egyesület megkeresésére azt írta, hogy tűzvédelmi szempontból június 13-tól az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet által előírt gyakorisággal kell az érintett villamos berendezések felülvizsgálatát végrehajtani, és a tűzvédelmi hatóság a hatósági ellenőrzései során ennek a ciklusidőnek a betartását kontrollálja.

Ez a választ azonban nem érdemes komolyan venni, és ha a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet szigorúbb gyakoriságot ír elő arra a körre, amit az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 276-277. §-a meghatároz, akkor bizony a felülvizsgálat idejénél a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat a mérvadó.

Rovat
Témakör