Tiszaújvárosban számít a tűzoltási felvonulási terület

Tiszaújvárosban számít a tűzoltási felvonulási terület

Egy közös képviselő kezdeményezésére lépett az önkormányzat.

A fővárosi panelházaknál az eltűnt tűzoltási felvonulási területek problémájával, az önkormányzat (közterület tulajdonosa), a katasztrófavédelem (tűzvédelmi hatóság) és a kormányhivatal (építésügyi hatóság) érdektelenségével korábban részletesen foglalkozott a Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis.

A probléma alapvetően abból adódik, hogy a tűzoltási felvonulási területen a parkolási tilalom jelölését – mint létesítési követelmény – először az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet írta elő. Sajnos a mai napig ez nem használati szabály, így visszamenőlegesen elvileg nem lehet érvényre juttatni, sőt, feledésbe is merültek ezek a területek, és parkoló autók vették birtokba. Másik gond, hogy az idők folyamán a tűzoltóság technikája is változott, így nem biztos, hogy egy magasból mentő működtetéséhez elegendő csupán annyi hely, mint egykoron elő volt írva.

A Középmagas panelszerkezetű lakóépületek tűzvédelmi helyzetének vizsgálata, tűzbiztonságának fejlesztési lehetőségei című szakdolgozat a megoldási lehetőséggel is foglalkozott, de az érintett szervek inkább a szőnyeg alá söprik a problémát.

Úgy tűnik, Tiszaújvárosban más a helyzet, ott egy közös képviselő kezdeményezésére a Bolyai köz 2. és 4. szám alatt a ’70-es évek második felében épült 10 emeletes panelházak előtt az önkormányzat a tűzoltóság igényeinek megfelelően változtatott a parkolási renden.

Burkolati jelekkel segítik a tűzoltói beavatkozást Tiszaújvárosban
Burkolati jelekkel segítik a tűzoltói beavatkozást Tiszaújvárosban + 7

Juhos Szabolcs tiszaújvárosi jegyző ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta a Lánglovagok.hu-t, hogy a katasztrófavédelemmel való konzultáció alapján festették fel az útburkolati jeleket a lakóépület előtti parkolóban, ezzel biztosítva a biztonságosabb és hatékonyabb tűzoltói beavatkozást.

Gyakorlatilag tehát az történt, hogy a közterület tulajdonosa élt a jogával, és úgy határozta meg a parkolási rendet, hogy az épülettől megfelelő távolságra egy magasból mentő talpalása meg is tudjon valósulni.

Rinyu Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője a Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis megkeresésére ezt írta: „A tűzoltási felvonulási terület kialakítása az épület létesítési követelménye, ezért azt a tűzvédelmi hatóság a létesítés (átalakítás) időpontjában hatályos jogszabályok szerint vizsgálja. A jogszabályi követelményeken felüli felvonulási terület biztosítása és annak külön jelölése az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének kezdeményezésre a tűzvédelmi hatóság közreműködése nélkül is kialakítható. Amennyiben a kezdeményező a kialakítással kapcsolatban megkeresi a tűzvédelmi hatóságot, akkor a hatóság a szükséges szakmai tájékoztatást biztosítja.”

Rovat
Témakör