Ilyen tűzoltó készülék szükséges a gázfogyasztó berendezéseknél

A katasztrófavédelem elárulta, hogyan értelmezi a nemzetgazdasági miniszter elrontott rendeletét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium jogalkotási hibája miatt a közeljövőben ismét módosítják az 11/2013. (III. 21.) NGM rendeletet – tudta meg a Lánglovagok.hu. Ahogy a tűzoltóportál beszámolt róla, a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról szóló rendelet mellékleteként kiadott Műszaki Biztonsági Szabályzat tévesen hivatkozik az Országos Tűzvédelmi Szabályzatra, így problémába ütközik megállapítani a gázfogyasztó berendezések helyiségeinél szükséges tűzoltó készülékek oltásteljesítményét.

Adminisztrációs hiba…

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Megelőzés és Engedélyezési Szolgálatának (OKF MESZ) tájékoztatása szerint a rendeletmódosítás tervezetének véleményezése során jelezték a minisztériumnak, hogy nincs meg az összhang az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel, és javaslatot is tettek a változtatásra. Ezt a szövegjavaslatot azonban vélhetőleg adminisztrációs hiba folytán nem építették be abba a normaszövegbe, amit végül kihirdettek. A megjelenést követően a szükséges lépéseket azonnal megtették a jogalkotó felé.

Lakóház kazánja (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Lakóház kazánja
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

A jelenlegi – hibás – szabályzás így szól: „A gázfogyasztó készülék helyiségénél – a helyiségből és a helyiségen kívülről jól megközelíthető helyen – az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 591. § (1) bekezdés d) pontja szerint minden megkezdett 600 m2 alapterület után, de szintenként legalább 1 db ABC tűzosztályú tüzek oltására alkalmas tűzoltó készülékeket (MSZ EN 3-7: 2004 + A1:2008 [Hordozható tűzoltó készülékek. 7. rész: Jellemzők, teljesítménykövetelmények és vizsgálati módszerek] szabvány vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás szerinti, kell készenlétben tartani.”

Legalább 2 oltóanyagegység

Az OKF MESZ tájékoztatása alapján a tűzvédelmi hatóság jelenleg a következő gyakorlatot alkalmazza: a gázfogyasztó készülékek helyiségeinél – tekintettel arra, hogy tárolás nem történik – az OTSZ 16. melléklet 2. táblázatában szereplő általános esetre előírt oltóanyagegységnek megfelelő tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani.

Egy társasház kazánja esetében például azt jelenti, hogy 50 négyzetméteres helyiségig 2 oltóanyagegység szükséges. Ez 1 darab 8A 34B C vagy 2 darab 5A 21B C vizsgálati egységtűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket jelent.

Tovább lapít az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Lánglovagok.hu többszöri megkeresése ellenére, csaknem két és fél hónap elteltével sem volt képes magyarázatot adni az elrontott jogszabályra, illetve arra, hogy várhatóan mikor korrigálják a hibát. 

Rovat
Témakör