Tűzvédelem műemlékvédelem módra a földalattiban

Tűzvédelem műemlékvédelem módra a földalattiban

Tűzjelző, tűzeseti főkapcsoló, vagy önmegsemmisítő gomb lehet a falon?

„Ebben az esetben nyomják meg a piros gombot, és nyugodjanak békében!” – szól a Macskafogó című rajzfilm egyik elhíresült mondata. És tényleg? Baj esetén meg merjünk nyomi Budapesten a földalatti villamos / Millenniumi Földalatti Vasút / 1-es metró megállóiban a „PRESS HERE” feliratú gombot?

A BKV Zrt. tájékoztatása szerint a beépített tűzjelző berendezés kézi jelzésadójáról van szó, amit még 1996-ban telepítettek. Mivel az állomások műemléki védelem alatt állnak, ezért minden látható, az állomások esztétikai állapotát is érintő beavatkozás csak a műemlékvédelem jóváhagyásával valósulhat meg. Az új tűzjelző hálózat kialakítása folyamatban van, ennek során a kézi jelzésadókat is lecserélik – írta megkeresésünkre a BKV Zrt.

Reméljük, hogy akkor már nem felejtik el feltüntetni, hogy tűzjelzőről van szó, és nem bújnak ki a jelölésre vonatkozó szabályok alól műemlékvédelemre hivatkozva. Amúgy már az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 4/1980. (XI. 25.) BM rendelet – akkor még észszerűen használati szabályként – tartalmazta, hogy a tűzjelző helyét jól láthatóan meg kell jelölni. A most hatályos OTSZ-ben a jelölésre vonatkozó követelmények már a létesítési előírások között vannak.

Rovat
Témakör