Igazi álhős

Magatehetetlen, legalább 100 kilogramm súlyú nőt mentett a lángoló házból egy rendőr. Vagy nem.

„Tűzesetről érkezett bejelentés 2017. december 28-án 16 óra 54 perckor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási központjába.  A kigyulladt sződligeti családi házhoz egyidőben érkezett egy rendőr a váci hivatásos tűzoltókkal. A rendőr a lángok fogságából az ölében menekített ki egy 70 éves, mozgásában korlátozott asszonyt, férjének a tűzoltók segítettek.” – ezzel a szöveggel jelent meg a tűzeset másnapján a police.hu oldalon a rendőrség közleménye.

Maga számolt be a hőstettéről

Ennek alapján a blikk.hu-n „Igazi hős! Ölében mentette ki a tűzből az idős asszonyt a váci rendőr” címmel jelent meg cikk, míg a Tv2 Tények hírműsorában a rendőr főtörzsőrmester részletesen is beszámolt a mentésről.

A Tényekben a rendőr előadta, hogy ösztönösen cselekedett: bement a kigyulladt épületbe, a szobában rátalált az idős nőre, aki térben és időben nem volt orientált, ráadásul ordibált, fel sem fogta, hogy lángokban áll az egész háza. Felkapta a nőt, megfogta a derekát, kicipelte az előszobán át az udvarra. Akkor jött két tűzoltó, együtt felkarolták, és kivitték biztonságos helyre.

Tűzeset helyszíne (Forrás: police.hu)
Tűzeset helyszíne (Forrás: police.hu)

Ezzel ellentétben a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján az jelent meg, hogy „a tűz keletkezésekor az ingatlanban két idős ember tartózkodott, akiket a tűzoltók az épületből kihoztak, a mentőknek átadtak”. A Lánglovagok.hu információi szerint ez a verzió áll közelebb a valósághoz, a váci tűzoltókkal egyidőben kiérkező rendőr még csak be sem ment a füsttel telítődött házba. Már csak azért se stimmel a főtörzsőrmester verziója, mert az idős, magatehetetlen nő legalább 100 kilogramm súlyú volt.

Jutalom a hőstettért

A Váci Napló Online-on megjelenít cikk szerint Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő minőségében egy ajándékkosárral mondott köszöntet a váci rendőrnek. A cikkben az esettel kapcsolatban leírták, hogy a főtörzsőrmester perceken belül a helyszínen volt, s bár vagy húsz-harminc ember már az utcán ácsorogva figyelte a fejleményeket, csak neki volt bátorsága bemenni az épületbe, ahol egy idős, magatehetetlen hölgyet és férjét találta.

Rovat
Témakör