Kommunikációs segédlet a rendőröknek

A Lánglovagok Egyesület a gyakorlati útmutatójával a baleset-megelőzés és a rendőrségi kommunikáció kapcsolatára mutat rá.

Az elmúlt öt évben drasztikusan romlott a rendőrség kommunikációjának színvonala és a rendvédelmi szervnek a sajtóval való együttműködése. A probléma rendkívül összetett, a rendőrség szervezetén belül bizonyára szinte minden szinten lehetne találni olyat, aki ehhez hozzájárult, a belügyminiszter nemrégiben tett nyilatkozata pedig már csak hab a tortán:

„A Rendőrség honlapján tilos olyan közleményt közzétenni, amelyben büntetőeljárás vagy szabálysértési eljárás van folyamatban. Ez alól kivételt képeznek a körözések valamint azok az esetek, amelyek során a rendőrség a lakosság segítségét kéri.”

Szerencsére a rendőrség nem tisztán Pintér Sándor állítása alapján végzi a kommunikációs munkáját, mégis úgy tűnik, országszerte már csak nyomokban lelhető fel az a magas szintű tájékoztató tevékenység, amely 10-15 évvel ezelőtt R. Szabó Ágnes idejében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra volt jellemző. Most a leginkább kiemelkedőnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot lehet tekinteni, ami bizonyítja, nem reménytelen a helyzet, egy megfelelő szaktudású és hozzászólású szóvivő a kollegáival csodákra képes, ha hagyják.

Igénytelen túlbuzgóság a személyiségi jogok védelme terén a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnál (Forrás: police.hu)
Igénytelen túlbuzgóság a személyiségi jogok védelme terén a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnál
(Forrás: police.hu)

Miközben a rendőri vezetők jajveszékelnek, hogy Magyarország nem tudja teljesíteni az uniós elvárást a közlekedési balesetekben elhunytak számának csökkentése terén, egyes főkapitányságok esetében az újságírók lényegében eljutottak oda, hogy értelmetlen sajtómegkereséssel élni, mert ha egyáltalán válaszolnak, akkor is rendkívül lassan és nem túl érdemben. A sereghajtók közül érdemes a Budapesti Rendőr-főkapitányságot kiemelni. Persze a média az információt megszerzi, és jobb híján képesek még arra is, hogy egy autómentős alá tolják a mikrofont, aki az út széléről nyilatkozik a rendőrök és a tűzoltók munkájáról. Nem jó irány.

Gyakorlati tanácsok a szóvivőknek

A Lánglovagok Egyesület a Tűzoltószóvivők kézikönyve után most a rendőröknek írt útmutatóval állt elő. A Rendőrségi kommunikáció a baleset-megelőzés tükrében című írás röviden összefoglalja a közlekedési balesetek esetén a tájékoztatás szintjeit, és gyakorlati tanácsokat ad a szóvivőknek.

A Lánglovagok Egyesület úgy véli, a balesetekről való gyors és részletes tájékoztatás nem csupán egy közlekedési hír, hanem komoly baleset-megelőzési hatással bírhat. Ehhez azonban a rendőrségnek jobban ki kellene használnia a tömegkommunikáció adta lehetőségeket. A most elkészült útmutató ezt próbálja elősegíteni.

A jegyzet innen tölthető le

Rovat
Témakör