Amikor a fal adja a másikat

Amikor a fal adja a másikat

Nehéz úgy átmenni egy tűzgátló tolókapu személyátjáróján, hogy fal van mögötte.

A nem megfelelő, hiányos kiírások, jelzések miatt nem egyszerű egyes bevásárlóközpontok teremgarázsában tájékozódni, merre is kell menni az üzletekhez, vagy hogyan kell a mélygarázs egyik szintjéről a másikra gyalogosan eljutni.

Olykor jó szolgálatot tesznek a menekülési jelek, mivel a menekülési útvonal sok esetben egyezik a normál közlekedési úttal. De ész nélkül nem szabad követni a jeleket, főként nem a képen látható budapesti pláza teremgarázsában.

A tűzgátló tolókapu személyátjárója fölé ugyanis odaraktak egy menekülési jelet. Ha a tolókapu nyitva van, akkor azon a nyílászárón a mögötte lévő fal miatt senki nem jut át. A jelen állapot rendkívül megtévesztő, mert könnyedén hihető egy lépcsőház ajtajának.

Attól most tekintsünk el, hogy egyáltalán menekülési útvonal-e az igen meredek ajtókihajtó. Vegyük úgy, hogy igen, és kell oda a menekülési jel. Ez esetben viszont a vezetősín takarólemezére nyugodtan lehetett volna ragasztani, és akkor a tolókapu nyitott és csukott állapotában is megfelelő helyen van.

Rovat
Témakör