Ügyészségi nyomozás a szolnoki haláleset miatt

Megszólalt a rendőrség és a katasztrófavédelem, egyre több részletre derül fény.

Szolgálatban kötelességszegés bűntette miatt nyomozás indult az október 22-én Szolnokon történt halálos tűzeset kapcsán – tudta meg a Lánglovagok.hu Kovács Katalintól, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivőjétől. A nyomozást a november 28-án érkezett feljelentés alapján másnap rendelték el.

Ahogy a tűzoltóportál beszámolt róla, füst miatt egy szolnoki társasházból érkezett segélykérés, ám a katasztrófavédelem műveletirányítása nem tartotta fontosnak az azonnali intézkedést, azt közölték a telefonálóval, hogy a legközelebbi munkanapon, tehát a másnapi nemzeti ünnep miatt október 24-én valószínűleg ki fog menni a katasztrófavédelemtől a kéményseprő, és megnézi mi lehet a baj. A szomszédban közben egy idős nő a életét vesztette, holttestére a kigyulladt konyhában később találtak rá.

A második segélykérésre rendőrök mentek

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Lánglovagok.hu érdeklődésére közölte: a Liget utcai társasházból két állampolgári jelzés érkezett. A 112 Hívásfogadó Központ operátorai a 16 óra 42 perc 21 másodperckor felvett első hívást 1 perc 31 másodperc múlva, a 17 óra 9 perc 37 másodperckor felvett második hívást 1 perc 46 másodperc múlva konferenciába átkapcsolták a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tevékenységirányítási Központba. Az operátorok addig felvették mindazokat adatokat, amelyeket minden segélyhívás esetén rögzíteni kell, mint például a bejelentő adatai, helyszín.

A hívásokat egy korábban vonuló állományban szolgálatot teljesítő tűzoltó zászlós, illetve egy korábban vonuló állományban szolgálatot teljesítő tűzoltó főtiszt fogadta. A konferenciahívások hossza 17 perc 53 másodperc, valamint 2 perc 38 másodperc volt. A konferenciahívás jelen esetben azt jelentette, hogy a vonalban a bejelentő, a hívásfogadó operátor és a Tevékenységirányítási Központ tűzoltó műveletirányítója, valamint a tűzoltó főügyeletese azonos, valós időben volt jelen. A Tevékenységirányítási Központ tűzoltó műveletirányítója a második bejelentést követően értesítette a rendőrséget. A társzervek riasztására a helyszínre érkező rendőrjárőr visszajelzését követően került sor.

A rendőrség vizsgálta a hívásfogadó központ operátorainak eljárását, a vizsgálat mulasztást nem tárt fel – közölte az ORFK.

Először fegyelmi indult

S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Lánglovagok.hu harmadszori megkeresésére reagált. A szóvivő tájékoztatása szerint az elsődleges vizsgálatról szóló jelentés október 26-án készült el, az igazgató pedig ennek eredményeként november 9-én fegyelmi eljárást indított a műveletirányító referenssel, valamint az ügyeletvezetővel szemben.

Az eljárást később felfüggesztették, és az igazgató kötelességszegés szolgálatban bűntettének megalapozott gyanúja miatt mindkét tűzoltó ellen feljelentést tett. Az egyik feljelentést november 23-án, a másikat 27-én tette a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályán.

Tehát

A rendőrség és a katasztrófavédelem tájékoztatása, valamint a Lánglovagok.hu információi alapján az első segélyhívást a műveletirányító nem értékelte megfelelően. Amikor más másodjára telefonáltak ugyanabból a házból, akkor annyi előrelépés történt, hogy rendőrjárőr ment a helyszínre, és az ő visszajelzése alapján már megtörtént a tűzoltók riasztása.

A tűzoltóportál november 22-én küldött először sajtómegkeresést a katasztrófavédelemnek, de arra nem reagáltak. A feljelentést másnap tette meg az igazgató, amikor a cikk is megjelent a Lánglovagokon.

Az idős nő halálának okáról az ügyészség nem kívánt nyilatkozni, bár nyilvánvalóan már tudják. Amennyiben füstmérgezés végzett a lakóval, úgy nagy valószínűséggel meg lehetett volna menteni az életét a tűzoltók azonnali riasztásával.

Rovat
Témakör