Elismerte a halálos hibát a katasztrófavédelem

A megyei katasztrófavédelmi igazgató feljelentést tett a halálos szolnoki tűzeset kapcsán.

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz az október 22-én Szolnokon, a Liget úton történt halálos lakástűz ügyében – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Magyar Távirati Irodával. Csakhogy S. Tóth Anikó nyilatkozata ebben a formában nem igaz, ezt a Lánglovagok.hu-nak Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elismerte, miután a megyei szóvivő a tűzoltóportál újabb megkeresésére sem reagált.

Tűzoltók helyett kéményseprők, majd

A Lánglovagok.hu írta meg, hogy a katasztrófavédelem műveletirányítása egy füstről szóló bejelentésnél ahelyett, hogy tűzoltókat küldött volna, a kéményseprőket akarta, de csak két nap múlva, a nemzeti ünnep után. Néhány órával később a rendőrség kérésére vonultak végül a tűzoltók a társasházba, de akkor már az első bejelentő szomszédja – akinek a konyhájában tűz ütött ki – halott volt.

S. Tóth Anikó MTI-nek adott nyilatkozata szerint a katasztrófavédelmi igazgatóság az esettel kapcsolatban azonnal vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárását követően a megyei katasztrófavédelmi igazgató megtette a szükséges feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Nem érkezett feljelentés

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) helyettes szóvivője a tűzoltóportál érdeklődésére elmondta, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az esettel kapcsolatban folytatott vizsgálatának lezárását követően jelezte, hogy a megyei katasztrófavédelmi igazgató megteszi a szükséges feljelentést. A KNYF Budapesti Regionális Osztályára feljelentés ezidáig nem érkezett.

Hajdu Márton azt nem tudta megmondani, hogy a feljelentést az igazgató mikor – mondjuk csak a Lánglovagok.hu sajtómegkeresése után – tette meg, és a tűzoltóportál kérésére ennek nem is volt hajlandó utánajárni, azzal kapcsolatban viszont láthatóan intézkedett, hogy az MTI-ben S. Tóth Anikó valótlan nyilatkozatát javítsák.

Rovat
Témakör