Halálos hibát tussolt el a katasztrófavédelem?

Tűzoltók helyett kéményseprőket küldtek volna, de csak munkanapon.

A társasház gyűjtőkéményből visszaáramló füst miatt kért segítséget egy lakó még október 22-én Szolnokon. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítása azonban nem tartotta fontosnak az azonnali intézkedést, azt közölték a telefonálóval, hogy a legközelebbi munkanapon, tehát a másnapi nemzeti ünnep miatt október 24-én valószínűleg ki fog menni a katasztrófavédelemtől a kéményseprő, és megnézi mi lehet a baj – tudta meg a Lánglovagok.hu.

Csakhogy

A tűzoltóportál információi szerint néhány órával később már a rendőrség kért segítséget, mert ugyanebben a házban egy idős nőhöz a lakásba nem tudnak bejutni, és füstszagot éreznek. Ekkor a műveletirányítás már riasztotta a tűzoltókat, akik betörték a bejárati ajtó fölötti kis ablakot, ahonnan annyi füst jött ki, hogy utána szellőztetni kellett a lépcsőházban.

A tűzoltók az idős nőt a konyhában a földön holtan találták meg, a mentők már meg se próbálták újraéleszteni. Mint kiderült, a tűzhelyen lévő étel, konyharuhák és néhány berendezési tárgy égett, majd a tűz magától kialudt.

Az első bejelentő a halálos áldozat szomszédja volt, aki tehát nem kéményhiba, hanem a tűz miatt érezhette a füstöt.

Nincs válasz

S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Lánglovagok.hu érdeklődésére nem reagált, míg Kovács Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csupán annyit közölt, hogy a haláleset körülményeit közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják.

Így nincs válasz arra a kérdésre sem, hogy az idős nő halálát füstmérgezés vagy más okozta. Amennyiben füstmérgezés, úgy nagy valószínűséggel meg lehetett volna menteni az életét a tűzoltók azonnali riasztásával.

Rovat
Témakör