BM: felelőtlenség a tűzoltóságot hívni

Úgy védik a 112 rendszerét, hogy még a tűzvédelmi törvénnyel sincsenek tisztában.

„Felelőtlen minden olyan kijelentés és magatartás, amely arra buzdítja a bajba jutottakat, hogy a lakóhelyhez legközelebbi tűzoltóságot kellene hívni.” – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter nevében Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszban.

Kreált 112 ügy

A Lánglovagok.hu számolt be elsőként arról, hogy októberben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítása egy lakóépületben tapasztalt füst miatt érkezett segélyhívásra nem reagált megfelelően, tűzoltók helyett kéményseprőket küldtek volna, de csak a következő munkanapon. Egy idős nő meghalt, a megyei katasztrófavédelmi igazgató feljelentése nyomán pedig az ügyészség nyomozást indított.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete egy erős csúsztatással az esetet a 112 rendszerének problémájával összemosta, majd azt javasolta, mindenki írja be a telefonjába a lakóhelyéhez legközelebbi tűzoltóság, rendőrség és mentőállomás telefonszámát, mert akkor szakemberek fogják felvenni a telefont, és a segítség is hamarabb fog megérkezni.

Az országgyűlési képviselőnek adott belügyminiszteri válasz szerint ha a hívások közvetlenül a tűzoltóságokra futnának be, azzal tömeges bejelentések esetén az fordulhatna elő, hogy az állampolgárok nem jutnának segítséghez. Egy időben ugyanis csak egy bejelentést tudnak fogadni, és csak a tűzoltóságon meglévő erőket és eszközöket tudják a helyszínre riasztani.

Hogy is van ez?

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény szerint „aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a hívásfogadó központnak, a katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányító ügyeletének vagy a tűzoltóságnak (a továbbiakban: jelzésfogadó), vagy ha erre nincs lehetősége, a rendőrségnek vagy a mentőszolgálatnak, illetőleg a települési önkormányzat polgármesteri hivatalának (közös önkormányzati hivatalnak)”.

A törvény szerint tehát tűzeset esetén ugyanolyan jogszerű hívni a tűzoltóság helyi telefonszámát, mint a 112-őt. Ezt azonban mégsem ajánljuk, mert a tűzoltóságok híradóügyeletei jelzések tömeges fogadására már valóban nem alkalmasak. A jogszabály által lehetőségnek adott műveletirányító ügyeletek közvetlen hívása sem célszerű, onnan a tűzoltók szükség esetén úgyis visszahívják a jelzőt. A belügyminiszteri válasz a tekintetben azonban nem igaz, hogy csak az adott tűzoltóságon lévő erők és eszközök riasztása lehetséges, ha helybe fut be a segélykérés.

Rovat
Témakör