Olajzöld tűzcsap Esztergomban

Olajzöld tűzcsap Esztergomban

Nem szabálytalan, de úgy tűnik, valamiről elfeledkeztek.

Egy olvasónk szemén akadt meg Esztergomban, a tavaly felújított Simor János utcában két föld feletti tűzcsapnak látszó tárgy. Azért csak látszó, mert a megszokott piros helyett olajzöld.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet egykoron úgy rendelkezett, hogy a föld feletti tűzcsap talajszint feletti részét piros színű bevonattal kell ellátni. A jól láthatóság érdekében a fejrész alatt 50 mm-re egy 100 mm szélességű fehér csík legyen.

A 2015. március 5-én hatályba lépett Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet már nem fogalmaz meg követelményt a tűzcsap színére vonatkozóan.

Az MSZ EN 14384:2005 szabvány úgy szól, ha a színre vonatkozóan nemzeti előírások vannak, akkor a tűzcsapok színe ezeknek megfelelő legyen. Ahol a szín nem tárgya az ilyen előírásnak, a szín a felhasználó/vevő és a gyártó közötti megállapodás szerinti legyen.

Így hát festés terén szabad a vásár, de nem szabad megfeledkezni az MSZ 1042:2009 szerinti jelzőtábla elhelyezéséről. Ennek nyomát olvasónk, Fazekas Simon alapos keresés után sem találta a környéken.

Rovat
Témakör