Lejárt a határidő a Tűzvédelmi Házirendek módosítására

Lejárt a határidő a Tűzvédelmi Házirendek módosítására

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változása elkerülhetetlenné tette a szabályzó újraírását.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosítása 2020. január 22-én lépett hatályba. Ettől a naptól kezdve 30 napjuk volt a Tűzvédelmi Házirend készítésére kötelezett lakóépületeknek, hogy a szabályzójukat újraírják.

A háromnál több építményszinttel rendelkező és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles írásban kidolgozni a Tűzvédelmi Házirendet. A tartalmi követelményeket is meghatározó 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet ugyan nem ír elő szakképzettséget, de a katasztrófavédelem is azt ajánlja, hogy tűzvédelmi szakember készítse el, majd a jogszabály által meghatározott személy adja ki.

A Tűzvédelmi Házirendnek rendkívül nagy szerepe van abban, hogy a közös képviselők, tulajdonosok, lakók tisztában legyenek az adott lakóépületre vonatkozó tűzvédelmi szabályokkal. Ezért is fontos, hogy olyan tűzvédelmi szakember legyen megbízva az elkészítésével, aki helyszíni bejárás alapján, az adott épületre egyedileg dolgozza ki a Tűzvédelmi Házirendet.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján a hiányzó vagy nem megfelelő Tűzvédelmi Házirend miatt 20-60 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságot lehet kiszabni.

A Tűzvédelmi Házirendről további hasznos információk itt olvashatók.

Rovat
Témakör