Minimax A tűzoltó készülék

Kategória: hordozható tűzoltó készülék
Gyártó és/vagy forgalmazó: Magyar Minimax Részvénytársaság (Budapest, VI. kerület, Rózsa utca 85.)
Gyártás idő: kb. 1910.

A Minimax AG-t a Graaff testvérek (Wilhelm és Clemens) alapították 1902-ben Berlinben. A cég 1903-ban kúp alakú tűzoltó készülékeiről vált ismerté. Saját üzemüket Neu-Ruppinban építették fel 1905-ben. A Minimax név a készülékekre írt szlogenből ered, és állítólag a gyár dolgozói találták ki. „Ein MINImum an Gewicht, Preis und Aufwand – ein MAXimum an Einfachheit und Leistungsfaehigkeit”. Az országonként eltérő szabadalmi törvények miatt Londonban, Párizsban és Budapesten gyárat nyitottak.

Magyarországon 1906-ban már a Magyar Minimax Rt. gyártotta ezeket a jellegzetes formájú készülékeket. Az előzőekben már említett szlogen kezdetekben a magyar Minimax készülékeken is olvasható volt. A magyar változat pedig a következő: „Az ár, súly, nagyság MINImuma az egyszerűség, használhatóság MAXimuma”. Ennek a feliratnak a helyére másik ábra került, így az 1912. után gyártott készülékeken ez a szlogen már nem volt olvasható.

A készülékeket A-B-C változatban gyártották. Űrtartalmuk 7-10-13 liter volt. Oltóanyagként vízben oldott szódabikarbónát és leforrasztott üvegfiolában sósavat vagy kénsavat alkalmaztak. Tűz esetén a készüléket a földhöz kellett ütni és a két anyag keveredésekor keletkező gáz működtette a készüléket. Működési idejük a nagyságtól függően 1,5-2 perc. Sugártávolsága 12-14 méter volt. A képen látható készülék gyártási éve kb. 1910.

Minimax A tûzoltó készülék (Fotó: Kovács Sándor)

Fotó: Kovács Sándor

Rovat
Témakör