OTSZ 5.1 főbb változásai a tűzoltó készülékeknél

OTSZ 5.1 főbb változásai a tűzoltó készülékeknél

A tűzvédelmi üzemeltetési napló tartalma és a karbantartás ciklusidejének számítási módja terén történt leginkább változás.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 2020. január 22-i változása a tűzoltó készülékek terén is hozott változást.

Készenléti hely megadása

Az üzemeltetői ellenőrzésről és a karbantartásról vezetett tűzvédelmi üzemeltetési napló egyik tartalmi eleme volt a tűzoltó készülékek egyértelmű azonosítása készenléti hely vagy a tűzoltó készülék gyártási száma megadásával. Az OTSZ 5.1 szerint a tűzoltó készülékek egyértelmű azonosítását készenléti hely és a tűzoltó készülék gyártási száma vagy tételszáma megadásával kell a naplóba bejegyezni.

A váltózás jó irányba mutat, mert a készenléti helyet már kötelező feltüntetni, és emellett a gyári számot vagy tételszámot is bele kell írni a naplóba.

Ciklusidők

A ciklusidők számítása 2020. január 22-től az első alap-, közép- és teljes körű karbantartás esetében a gyártási időponttól, a további karbantartások esetében a legutolsó karbantartástól történik. A gyártói végellenőrzés tehát már nem vehető figyelembe, és a másodiktól a közép- és teljes karbantartást nem a gyártási időponttól kell számítani.

Az OTSZ 5.0-nál – tehát a 2015. március 5-én hatályba lépett 54/2014 (XII. 5.) BM rendeletnél – sokak a fejüket vakarták, hogy mi számít pontos gyártási időnek, ha a készüléken a gyártás éve és hónapja van feltüntetve. Pedig a megoldás egyszerű, ezt úgy kellett venni, mintha a negyedév lenne megadva, és arra már volt szabály az OTSZ-ben. 2020. január 22-től viszont konkrétan szabályozták ezt az eshetőséget, és ha a gyártás éve és hónapja van jelölve, az adott hónap utolsó napja a gyártási időpont.

Ami továbbra is hiányzik

Az OTSZ az üzemeltetői ellenőrzés feladatai között említi, hogy vizsgálni kell, a tűzoltó készülék rögzítése biztonságos-e. Használati szabály azonban nincs arra, hogy a tűzoltó készüléket rögzíteni kellene.

A jogalkotó ezt az ellentmondást nem oldotta fel, annyira sem voltak képesek, hogy legalább a használati szabályok között megjelenítsék, a tűzoltó készülék eldőlés elleni védelméről gondoskodni kell. Pedig pont egy ilyen megfogalmazás lenne az OTSZ filozófiájának megfelelő, a biztonsági szint meghatározása, és hogy ezt milyen módon valósítja meg valaki, azt már nem a jogszabályból kell kiolvasni.

Rovat
Témakör