Emlékérme és érme a szervezett magyar tűzoltóság fennállásának 150. évfordulójára

Emlékérme és érme a szervezett magyar tűzoltóság fennállásának 150. évfordulójára

Ezüst és rézötvözetű emlékérmét, valamit 50 forintos címletű érmét bocsátanak ki.

A Magyar Közlöny 2020. évi 94. számában, április 30-án a Magyar Nemzeti Bank elnökének három olyan rendelete jelent meg, amely a magyar tűzoltáság fennállásának 150. évfordulójának alkalmából emlékérme és érme kibocsátásáról rendelkezik.

Ezüst emlékérem

A 10 ezer forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle finomrecés, a recéken a kétszer ismétlődő „ISTENNEK DICSŐSÉG, EMBERNEK SEGÍTSÉG! •” szélfelirattal.

Az emlékérme előlapján, a középmezőben egy díszes tűzoltósisak és két, keresztben elhelyezett bontóbalta ábrázolása látható. Az ábrázolás alatti három sorban, középre rendezve a „10 000” értékjelzés, a „FORINT” felirat és a „2020” verési évszám olvasható. Az emlékérme szélén, köriratban, fent – a tűzoltók jelmondata – a „DICSŐ MÚLTBÓL A MÉLTÓ JÖVŐBE!”, lent a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. A felső és alsó köriratot bal oldalon a „BP.” verdejel, jobb oldalon Holló István tervezőművész mesterjegye választja el egymástól. A verdejelben legalább tízszeres nagyítás esetén látható, a verdejel adott betűjével megegyező betűket ábrázoló mikroírás került elhelyezésre.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Szent Flórián – a tűzoltók védőszentje – ábrázolása látható ókori római tiszti egyenruhában, amint egyik kezében zászlót tartva, másik kezében egy vedernyi vízzel egy hozzá képest kis méretű égő házat önt le. Az emlékérme szélén, köriratban, fent a „150 ÉVES A SZERVEZETT MAGYAR TŰZOLTÓSÁG”, lent, az ábrázolásba ágyazva a „SZENT FLÓRIÁN” felirat olvasható.

Az emlékérméből 5 ezer darab készíthető, különleges – ún. proof – technológiával.

Rézötvözetű emlékérem

A 2000 forintos címletű emlékérme 75% réz és 25% nikkel ötvözetéből készült, súlya 30,8 gramm, átmérője 38,61 mm, széle finomrecés, a recéken a kétszer ismétlődő „ISTENNEK DICSŐSÉG, EMBERNEK SEGÍTSÉG! •” szélfelirattal.

Az emlékérme előlapján, a középmezőben egy díszes tűzoltósisak és két, keresztben elhelyezett bontóbalta ábrázolása látható. Az ábrázolás alatti három sorban, középre rendezve a „2000” értékjelzés, a „FORINT” felirat és a „2020” verési évszám olvasható. Az emlékérme szélén, köriratban, fent – a tűzoltók jelmondata – a „DICSŐ MÚLTBÓL A MÉLTÓ JÖVŐBE!”, lent a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. A felső és alsó köriratot bal oldalon a „BP.” verdejel, jobb oldalon Holló István tervezőművész mesterjegye választja el egymástól. A verdejelben legalább tízszeres nagyítás esetén látható, a verdejel adott betűjével megegyező betűket ábrázoló mikroírás került elhelyezésre.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Szent Flórián – a tűzoltók védőszentje – ábrázolása látható ókori római tiszti egyenruhában, amint egyik kezében zászlót tartva, másik kezében egy vedernyi vízzel egy hozzá képest kis méretű égő házat önt le. Az emlékérme szélén, köriratban, fent a „150 ÉVES A SZERVEZETT MAGYAR TŰZOLTÓSÁG”, lent, az ábrázolásba ágyazva a „SZENT FLÓRIÁN” felirat olvasható.

Az emlékérméből 5 ezer darab készíthető.

Érme

A 50 forintos címletű érme réz 75% és nikkel 25% ötvözetéből készült, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima.

Az érme előlapjának szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban, fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, lent, egy-egy lángnyelvmotívum között a „150 ÉVES A SZERVEZETT MAGYAR TŰZOLTÓSÁG” felirat olvasható. A középmezőben egy díszes tűzoltósisak és két, keresztben elhelyezett bontóbalta ábrázolása látható, babérkoszorúval övezve. A középmező szélén mentőkötél ábrázolása látható, a mentőkötél két végén elhelyezkedő karabinerek között a 2020-as verési évszám olvasható. Az érme előlapjának képét az 1. melléklet tartalmazza.

Az érme hátlapjának szélén található gyöngysorszegélyen belül, a középmezőben – kissé egymásra csúsztatott számjegyekből álló – „50” értékjelzés, az értékjelzés bal és jobb oldalán, alul díszítővonal látható. Az értékjelzés alatti két vízszintes sorban a „FORINT” felirat és a „BP.” verdejel olvasható.

Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. A 2 milliós keretből 12 ezer darab elsőnapi (normál verdefényes) veret sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a kibocsátás napjától kizárólag online, a Magyar Pénzverő Zrt. webáruházában.

A kibocsátást követően az MNB a lakossági pénztárában (Budapest, V. kerület, Kiss Ernő utca 1.) – személyenként maximum 10 darabban korlátozott mennyiségben – címletváltás keretében is biztosítja az érméhez való hozzájutást.

A kibocsátás időpontja mindegyik esetében május 4., Szent Flórián napja. Az emlékérmék és az érme kinézete itt tekinthető meg.

Rovat
Témakör