Nem tanul a katasztrófavédelem

Nem tanul a katasztrófavédelem

Ismét munkavédelemmel kapcsolatos titkolózás miatt ütötték meg a bokájukat.

A 2018-2022. évig terjedő munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi helyzetértékelésekre vonatkozó közérdekűadat-igénylést tagadta meg teljesen, illetve részben tavaly az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra hivatkozva, hogy az adatok megismerése veszélyeztetné a hivatásos katasztrófavédelmi szerv törvényes működési rendjét és a belé helyezett közbizalmat. A Lánglovagok Egyesület ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, nem alaptalanul.

Közérdek

A NAIH egy sor kérdést küldött az esettel kapcsolatban az OKF-nek, majd az alapján alaposan helyre rakták őket. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a vizsgálat kapcsán kiemelte, a hatóság következetes álláspontja az, hogy egy intézménybe vetett közbizalmat egyértelműen a szerv átlátható működése szolgálja jobban, és nem a közérdekű adatok kiadásának megtagadása.

A NAIH véleménye a vizsgált esetben is az, hogy a közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítéséhez fűződik nagyobb súlyú közérdek a következők miatt: a katasztrófavédelem személyi állományának, és magának az OKF-nek is az az érdeke, hogy a társadalom érzékelje, hogy a helyzetértékelések valóban feltárják a valós problémákat, és azok alapján láthatóvá válik, hogy a döntésre jogosult szervek, személyek meghozták-e azokat az intézkedéseket, amelyek a biztonságos munkavégzést, a balesetek számának csökkenését segítik elő. Így érhető el a katasztrófavédelembe vetett általános és nagyfokú közbizalom, a munkakörülmények, a felszereltség folyamatos javítása, javulása, a tűzoltók alkalmasságának folyamatos fenntartása, hogy minél kevesebb baleset, sérülés forduljon elő a személyi állomány körében.

A vizsgálatnak köszönhetően az OKF végül a következő helyzetértékeléseket küldte meg:

Nem először titkolták el

A NAIH 2018-ban ugyanezért elmarasztalta már az OKF-et, akkor a 2013-2017-ig terjedő időszakra vonatkozó adatokat nem adták ki. A NAIH felszólítása után a helyzetértékelések meg lettek küldve.

A NAIH akkor kifejtette, a közpénzzel történő gazdálkodás esetén az átlátható és elszámoltatható működésez szorosan kapcsolódik, hogy a közpénzekkel gazdálkodó szervezet tevékenysége részleteiben is megismerhető legyen az állampolgárok számára. A 70/2011. (XII. 30.) BM rendelet pedig nevesíti azon munkavédelmi tevékenységeket, melyeket az OKF-nek el kell látnia. Mindezek alapján az OKF feladatának ellátásával kapcsolatos adatoknak minősülnek a munkavédelmi feladatai is.

Rovat
Témakör