Megtéveszti a katasztrófavédelem az oktatásszervezőket

Megtéveszti a katasztrófavédelem az oktatásszervezőket

Félretájékoztatással próbálják megakadályozni a tűzvédelmi szakvizsgákat.

Teljes bizonytalanság övezi a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet által előírt tűzvédelmi szakvizsgák szervezését. A Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis információi szerint a katasztrófavédelmi igazgatóságok azt a látszatot keltik, mintha lenne olyan jogszabály, ami tiltaná a veszélyhelyzet alatt a szakvizsgák megtartását.

Az oktatásszervezők az elmúlt egy-két hétben telefonon puhatolóznak a katasztrófavédelemnél, volt, aki a kötelező bejelentést tette meg szakvizsga megtartásával kapcsolatban. Az igazgatóságok se füle se farka válaszaiból az tűnt ki, a 70/2020. (III. 26.) Korm. rendelet alapján nem lehet szakvizsgát tartani.

Felnőttképzés a tűzvédelmi szakvizsga?

A kérdés tisztázása érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) fordultunk. Az EMMI a sajtómegkeresést továbbküldte az általa illetékesnek vélt Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM), az a Belügyminisztériumnak (BM), végül a BM vissza az ITM-nek. Ezek után az ITM határozottan azt állította, hogy a tűzvédelmi szakvizsga nem felnőttképzés.

Közben a Lánglovagok Egyesület a BM-nek küldött közérdekű bejelentést a tűzvédelmi szakvizsgákkal kapcsolatban, azt a tárca válaszadásra átadta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF). Az OKF közölte, hogy a 70/2020. (III. 26.) Korm. rendelet felnőttképzésre vonatkozó korlátozását a tűzvédelmi szakvizsgához kapcsolódó oktatásszervezői tevékenységek tekintetében is alkalmazni kell.

Marad a bizonytalanság

A Lánglovagok.hu úgy tudja, a katasztrófavédelmen belül sincs egyetértés a kérdésben, végül az OKF jogászai a napokban mondták ki, nem lehet szakvizsgáztatni, és az igazgatóságoknak az időpont-bejelentéseknél válaszul ezt a tájékoztatást kell adniuk az oktatásszervezőknek.

A Lánglovagok.hu a kialakult helyzettel szembesítette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét. Kértük, egyértelmű, érdemi tájékoztatás adjanak, hogy most lehet-e szakvizsgáztatni vagy sem, ha nem, akkor mely jogszabály mely paragrafusa tiltja.

Az OKF Kommunikációs Szolgálata válaszul ezt írta: „A tűzvédelmi szakvizsgáztatáshoz kapcsolódó oktatásszervezési és vizsgáztatási tevékenység az oktatásszervező feladata, amellyel kapcsolatosan a tűzvédelmi hatóság felé – jogszabályban meghatározott tartalommal – bejelentésre kötelezett. Az oktatás és a vizsgáztatás végrehajtásával kapcsolatos biztonsági előírások betartása és betartatása is – bejelentésétől függetlenül – az oktatásszervező feladata és felelőssége.”

Az ügyben kerestük a Koronavírus Sajtóközpontot is, de válasz nem érkezett.

Rovat
Témakör